Topraktan gelen canın toprağına can suyu olmak… Anne olmak.

Kutsiyetin, saflığın, doğruluğun ve birçok olumlu vasfın bileşkesi… Anne olmak.

Peki bunun ağırlığının farkına varabildik mi hiç?

Bazen danışanlarım açık açık olmasa da der ki:

Nilay Hanım, sizin çocuğunuz yok beni anlayamazsınız. Elbette, ne mümkün… Anlayamam.

Ben de açıktan olmasa da derim ki:

Ben sizi anlarsam kahrolurum, bu ağır yükün altında ezilirim. Size yardım edemem ki. Göremem, duyamam, gösteremem.

Anne olmak…Yük mü? Hiç anne olmak yük olabilir mi? der toplum. Sormaz, yüzünüze çığırır.

Aslında der ki; sen bunu bir yük olarak göremezsin. Senin anne olduktan sonra yorulma, söylenme, şikâyet, hata işlevlerin ortadan kaldırıldı. Sen artık evlenirken giydiğin gelinlikten bile daha pür bir portresin.

Bu portrede, tutkunun temsili kırmızı, hatanın temsili siyah, kararsızlığın temsili gri yasak. Toprağın tüm tonları, göğün uç bucak mavisi, doğanın bütün yeşili senin. Dilediğin kadar sür fırçana. Ama sakın ha birbirine karıştırma. Hepsini muntazam yansıt. Çünkü o çocuk artık senin aynan. Sen onun gölgesi olmayacaksın, sen onun anavatanı olacaksın. İşte tüm bunlarla donat tuvalini. Cennet cennet diyordun, rahminden süzülüp gözyaşını boynuna akıtan yavruyla artık cennet senin. Anne, sen affedildin sen aklandın, der.

Gerçekten böyle mi? Cennet tasvirinin ağırlığı hissedilemez mi… Çalakalem hata yapamaz mı bir kadın. Buna rağmen kadın olamaz mı… Anne hiç mi olamaz.

O halde toplumun bütün çığlıklarına karşın anneme seslenişim olsun bu yazı:

Anne, hata yaptın. Seni seviyorum.

Anne, bana çok kızdın. Seni seviyorum.

Anne, beni çok üzdün bazen. Seni seviyorum.

Anne, bazen sadece kadın olmayı seçmeyi istedin. Seni seviyorum.

Anne, “ben de insanım yeter artık” dedin. Seni seviyorum.

Bütün bunları yaparken her şeyini bize verdin. Seni seviyorum.

Anne, bize şimdi desen “ben anne değilim” diye. Ben yine seni seviyorum.

Anne, cennetin ağır yükünü taşıyamayıp, ayağını yere basacaksın diye tedirgin olup, yine de bizi ciğerini verircesine, insanca ve tertemiz büyüttün. Seni seviyorum.

Anneler günün kutlu olsun.