Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla önemli bir etkinlik düzenledi. Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından organize edilen etkinlik, Yeşilyurt Aile Sağlığı Merkezi’nde kayıtlı ve takip edilen gebelere yönelik gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Fulya Aktan Kibar, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS Birimi’nden Hemşire Esin Dücan, VHKİ Berna Akkuş, Hendek ÇEKÜS Birimi’nden Ebe Nurgül Atış, Ebe Rana Çapkın, Eğitim ve Proje Birimi’nden Uzm. Hemşire Deniz Çiftçi, Yeşilyurt Aile Sağlığı Merkezi’nden Ebe Pelin Akçayır ve Ebe Fatma Akpunar katıldı.

Her Bebeğin Hayata Sağlikli Başlama Hakki Vardır

Fenilketonüri ve Diğer Tarama Programları

Etkinlikte gebelere Fenilketonüri ve diğer tarama programları hakkında detaylı bilgiler verildi. Sağlıklı bebeklerin erken taramalarının önemine dikkat çekilen etkinlikte, doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazi ve Spinal Müsküler Atrofi (SMA) yönünden taramasının ücretsiz olarak yapıldığı belirtildi. Bu taramalar sayesinde bu hastalıklar nedeniyle oluşabilecek geri dönüşü olmayan hasarların engellenebileceği veya etkilerinin azaltılabileceği ifade edildi.

Topuk Kanı Örneğinin Önemi

Bebeklerin bu hastalıkların olup olmadığının araştırılması için topuk kanı örneği alınmasının gerekliliği vurgulandı. Yetkililer, bebeklerden doğum sonrası hastaneden taburcu edilmeden önce ve doğumdan sonraki 3. - 5. günler arasında aile hekimliği birimlerine uğrayarak topuk kanı örneği aldırmanın önemini belirttiler.

Hastalıklar Hakkında Bilgilendirme

Etkinlik kapsamında katılımcılara şu hastalıklarla ilgili bilgi verildi:

  • Fenilketonüri (FKU): Kalıtsal bir hastalıktır. Beyin hasarına neden olan fenilalanin maddesi vücuttan atılamaz ve birikir. FKU ile doğan bebeklerin özel diyet tedavisi alması gerekir. Erken teşhis edilip tedavi edilirse zihinsel gerilik oluşmaz. Akraba evlilikleri hastalığın görülme sıklığını artırır.

  • Konjenital Hipotiroidi: Tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretemediği doğuştan gelen bir hastalıktır. Yenidoğan döneminde belirti vermediğinden tanısı ancak tarama ile konulabilir.

  • Kistik Fibrozis: Esas olarak akciğerleri ve sindirim sistemini etkileyen genetik bir hastalıktır.

  • Biyotinidaz Eksikliği: Vücut için son derece önemli bir madde olan biyotinin oluşması için gereken enzimin eksik olduğu bir hastalıktır. Tedavisi kolay ve etkilidir.

  • Konjenital Adrenal Hiperplazi: Kız ve erkek çocuklarda cinsel gelişim bozukluklarına yol açan ciddi bir genetik hastalıktır.

  • Spinal Müsküler Atrofi (SMA): Kalıtsal ve ilerleyici bir hastalıktır.

Her Bebeğin Hayata Sağlikli Başlama Hakki Vardır

Hediye ve Broşür Dağıtımı

Etkinlik sonrasında gebelere hediyeler ve bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Bu tür etkinliklerin, halk sağlığı bilincinin artırılmasına ve sağlıklı nesillerin yetişmesine önemli katkılar sağlayacağına inanılıyor.

Editör: Hendek Haber