Aday adaylığı süreci ardından sonunda 7 Nisan akşamı partilerin aday listeleri açıklandı, nefesler tutuldu kimine gore hayal kırıklığı kimine göreyse beklenen listelerle ilgili yorumlar peşpeşe gelmeye başladı.. Nacizane bu yıl bu sıcak siyaset gündeminin nasıl olupta Hendek’te yankılanacağını yakından takip etme şansı buluyorum. Nede olmasa çocukluğumun geçtiği yakın akrabalarımın  çoğunluğunun yaşadığı Hendek’te olup bitenler benim içinde önemli..
 
Hendek’teki gelişmeleri  takip etmeye çalıştığım ve bunuda Hendek Haber sayesinde yaptığım için mesleki deneyimlerimi gözlemlerimi artık bende Hendek Haber ile paylaşma kararı aldım. Yakında yeni yüzüyle Hendek Haber  çok daha farklı ve giderek büyüyen Sakarya’nın en gözde ilçesi olan Hendek’ in potansiyelini farklı bir habercilik anlayışı ile  sunmaya devam edecek .
 
Seçim rüzgarlarına dönecek olursak, Hendek açısından bakıldığında  bir hayal kırıklığı olduğu inkar edilemez. Ak Parti açısından Sakarya önemli ve hedef mevcut 5 milletvekili sayısını arttırmak. Ama gerçek olan şu ki Ak Parti mevcut 5 ‘i kaybetme endişesi de taşıyor ve Ali İnci’ 5.  sıradan  milletvekili adayı. Bu sayın İnci için pekte mutluluk verici bir sonuç değil şüphesiz. Zira her nekadar mevcut milletvekili sayısı 5 te olsa bu seçimlerde  Ak Partinin MHP ve CHP ile sıkı bir yarış içinde olacağı bilinen bir gerçek.Ve İnci içten içe Ak Partinin bu seçimlerde  riskte olduğunu düşündüğü  5. sırada kaybedebileceğini biliyor. Aslında böylesine kritik bir sıraya konmasıda canını sıkmıştır elbette.
 
Ama unutmayalım Ali İnci sonderece deneyimli siyasetçi ve asla kolay kolay pes etmeyecektir. Bu kritik sıradanda sıyrılıp Ankara’ya gitmek için tüm gücüyle çalışacaktır. Bu da Ak Partinin zorlanacak gibi görünen milletvekili yarışında avantajda sağlayabilir.İlçe teşkilatıysa genel merkezin tercihlerinde stratejik planlamanın önemini vurguluyor. Bu da İnci’nin 5.  sırasının hayal kırıklığı yaratmışda olsa bu şoktan kısa sürede  sıyrılan teşkilatın olumsuz tabloyu lehine çevirmeye başladığının işareti..
  
Özellikle MHP’nin bu seçimlerde 2 milletvekili çıkaracak söylentilerinin  yaygın olduğu düşünüldüğünde AK Partinin bu seçimlerde çok rahat olmadığı bir gerçek hele de 7-0 gibi zor bir hedef önlerine konmuşken..
 
Cumartesi günü Sakarya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretindeki tabloysa biraz düşündürücü. Cumhurbaşkanı Erdoğan oldukça yüksek bir oranla kendisini Cumhurbaşkanlığına taşıyan Sakarya’lılara bizzat teşekkür ederken meydandaki kalabalığın geçmiş dönemlere  oranla düşük olduğunu söylemek gerek. Ama meydanı bir kriter olarak almak  ne kadar doğru oda tartışılır çünki  henüz çok erken..
 
MHP’de özellikle Hendek’ten bir aday çıkartmamasının yarattığı  sancılı bir dönemle başetmek zorunda. Hernehikmetse kimseyle görüşmeyen yada sadece kendi yayın organlarıyla ilçe teşkilatının stratejilerini paylaşmayı tercih eden ilçe teşkilatı sessizliğini koruyor. Sakarya il teşkilatıysa adaylarıyla sokaklarda boy göstererek  özellikle 2. Sıra adayı Ünver’le ilgili bir kamuoyu yaratma hedefinde.. Giderek daha çok konuşulan 2 milletvekili  hedefine doğru yürüyor. 1.sıra adayı Zihni Açba’nınsa  çok uzun yıllar boyunca parti teşkilatına verdiği desteğin ödülünü aldığını söylesek sanırız yanlış olmaz. Öte yandan Hendek ilçe teşkilatının sessizliği ile ilgili söylemek istediğim küçük bir şey var, siz ulaşılmak istemiyor olabilrsiniz ,ama genel merkeziniz her zaman parti çalışmalarını bizlerle açıklıkla paylaşıyor. Sadece MHP değil bu Ak Parti,CHP ve diğer partiler içinde bu geçerli. İlçe teşkilatlarının tüm çalışmaları bizim için önemli ama bunları bizimle zamanında ve doğru şekilde paylaştıkları sürece. Sorularımıza cevap alamıyorsak bilinizki alacak merciye ulaşmak Hendek Haber için hiçte zor olmayacaktır.
 
Bu seçimlerde en çok konuşulan şüphesiz CHP’nin Sakarya’daki performansının ne olacağı. Herşeyden once Milletvekili Engin Özkoç’un işinin bu kez zor olduğu bir gerçek. Zira  Sakarya’da Ak  Parti ve MHP ile birlikte uzun yıllar ardından ilk kez 1 milletvekili yollayan CHP’nin Sakarya’lı seçmenleri mutlu değil. Bunun en önemli nedeniyse Özkoç’un ön seçimi engelleyen tavrı. CHP teşkilatının  seçmeninin gönlünü alması için çok çalışması gerekecek, diğer taraftan Kafkas kökenli Özkoç’un en büyük desteği Kafkas kökenli seçmen oylarıydı.
Ankara’ya kendisini odaklayan, Sakarya’da özellikle  seçmenleriyle arasına mesafe koyduğu izlenimi yaratan Özkoç’un da bu kırgınlığı gidermesi ve geçmiş seçimlerde aldığı desteği alması zor görünüyor. Ama Özkoç’un bir önemli avantajı var her ne kadar seçmeninden kopmuş gibi görünsede Özkoç genel merkezde önemli bir ağırlığa sahip olmayı başardı, öte yandan Sakarya’nın sorunlarını sık sık meclis gündemine taşıyarak  geçmiş dönemin en faal milletvekili olduğunu konusunda da hakkını teslim etmek gerek. CHP teşkilatının seçmenlerinin gönlünü almak için bunu ön plana çıkaracağıda bir gerçek..
 
Elbette matematiksel denklemi etkileyecek  Hendek’te bir de bağımsız aday var Coşkun Samur. Samur’un daha onceki seçimlerde CHP milletvekili Engin Özkoç’un seçilmesinde etkili bir rol oynadığı biliniyor. Seçilmeye yeterli oyu alamayacağı ve Samur’un oyları bölmekten başka birşey yapmayacağı iddiaları da gündemde. Ancak Samur bu konuda kendinden emin görünüyor ve yine gündemde konuşulduğu gibi Kafkas kökenli olmasının verdiği Kafkas camiasının oylarıyla bağımsız olarak meclise gitme konusundaki ifadelere ragmen, Samur 25 yıllık eğitimci kariyeri ve yine 2 dönemdir sürdürdüğü muhtarlığının yarattığı kamuoyuna da güveniyor. Kısaca Sakarya’da bu seçimler renkli olduğu kadar sansasyonel ve rakiplerin birbirlerini yıpratmak için farklı yolları da deneyebileceği, ilginç bir süreçten gececek gibi görünüyor. Ayrıca son dönemde etnik kökenine vurgu yaparak Samur’u sadece bir grubun adayı olarak gösterme çabası var. Bu da Samur’un zorlanacağı bir algı. Özellikle seçim çalışmalarında üzerinde durarak sadece Kafkas kökenli değil, Sakarya’daki herkesin sesi olmak için yola çıktığını vurgulayan Samur 25 yıllık eğitimcilik kariyerine ve bu sürede her kesimden insanla beraber çalışarak  ve hizmet vermenin verdiği kamuyu desteğine güveniyor..
 
Ama zaten siz bunları biliyor ve yakından takip ediyorsunuz. Biz gazeteciler pek severiz her konuda ukalalık yapmayı ama aslında tüm bunların kahvelerde,köy ve mahalle odalarında  dost sohbetlerinde sizler konuşuyorsunuz. Dürüst olmak gerekirse son dönemde doğru yerine sadece inandığı gerçekleri aktarmanın ön planda olduğu bir gazetecilik mantığı hakim. Ve elbette mesleği öldüren de bu. Bir gazeteci tarafsız olmaz, elbette inandığı düşündüğü bir yaşam tarzı ve siyasi bir görüşü de vardır. Ancak asıl olan her ne görüşe sahip olursa olsun, eleştiri oklarını başkalarına çevirirken inandığı yada desteklediği değerlerin kendisini kör etmesine izin vermemesidir.

Artık kimsenin kaale  almadığı gazetecilik etiği gereği kendi görüşünden olmayan kişi veya gruplarında sesi eğer doğru yapıyorlarsa destekçisi olmayı bilmelidir. Muhaliflik bir gazetecinin en önemli özelliğidir, şüpheciliği de ancak  gelen bilgilerin doğruluğu sorgulanmadan yapılacak her yorum yada haber  toplumsal barışa darbe vurmak olacaktır..
 
ETNİK SANCI
 
Neden bunları paylaşıyorum, öncelikle hasbel kader Hendek ve elbette gerektiğinde Sakarya ile ilgili gözlemlediğim şeyleri bu köşeden gücüm yettiğince paylaşacağım, seçim dönemi yine  gündem siyasi hareketlilik olacak. İşte bu dönemde Hendek Haber tarafsız, ilkeli ve her kesimin sesi olma özelliğini sürdürecek elbette kimsenin onuruna, kişisel haklarına hele hele etnik kökenlerine yönelik rencide edici yada manüplatif yönlendirici yorum yada haberler yeralmayacaktır.
 
Son dönemde özellikle  Hendek kökenli bazı internet sitelerinde ya da yorumlarda tırmanmaya başlayan  etnik ayrımcılık mesajları endişe verici. Siyaset yarışında bu yıl özellikle Abhaz adayların ön planda olduğu bir gerçek. Bu coğrafyanın parçası olan, Manav,Laz,Gürcü,Çerkez,Roman ,Hemşin,Rumeli kökenli  ve bunun gibi bir çok  etnik gruba mensup içiçe geçmiş bizlerin bu kökenlerini siyaseten çıkar sağlamak için manşete taşımak sizce ne kadar doğru ?.Sadece Abhaz kökenli olanlar  için değil her etnik gruba mensup olan herhangi bir içinde bu rahatsız edici değilmidir.  Son olarak  paylaşılan ve MHP listesine atfen 1. Sıra adayının Abhaz olduğu için ‘’Abhazya’da milletvekili olur’’ şeklinde sona eren bir fıkra gibi paylaşılmış yorum kanımca siyasete etnik gerilimi taşıyarak çıkar sağlamak isteyen ve bunun nasıl etkiler yaratacağını umursamayan bencil bir zihniyetin ifadesi olabilir. İfade özgürlüğü denen kavramı  üstü kapalı alaycı tavırlarla kullanılması  toplum  içinde kapanması zor yaralar açacaktır .
 
Bende Abhaz kökenliyim ve 30 yıldır gazetecilik yapıyorum. Dünyanın en kanlı bölgelerinde bu etnik ayrımcılığın yarattığı acılara ve gözyaşlarına tanıklık ettim. Şimdi sırf siyaseten adaylar arasında oyları bölmek, bir etnik kaos yaratmak kimin ekmeğine yağ sürecektir? Bunu düşünmekgerek. Ben bir milletvekili yada siyasetçinin etnik kökenine hiç bir zaman bakmadım bakmam da.  Aslolan her ne köken olursa olsun bu millet hizmet etmek için yola çıkanların projelerini ,eğer görürsek hatalarını kamuoyuna aktarmaktır bizim görevimiz. Hiç bir zaman manşete bir adayın etnik kökenini taşıyarak bir ayrımcılık yapmam , yapanın da doğru bir yolda olduğunu düşünmem..
 
Bu satırları okuyanlarla paylaşmak istediğim tek şey, düşüncesizce yapılmış ayrımcılığın art niyetsiz  bir yanlışlık olduğuna inanmak istediğim. Tahriklerine kapılmamak gerek. Hangi kökenden olursa olsun siyasi görüşü ne olursa olsun, seçim yarışına girenlere demokrasi ama herşeyden önce güzel ahlakla, sahip olduğumuz manevi değerlerle sahip çıkmak  önemli olan..  Seslerini duyurup paylaşırken onları destekleyen yada desteklemeyen herkesinde görüşlerine saygı duyarak  renkli coşkulu ve millet hayırlı bir seçim dönemi olması dileklerimle.