Bismillahirrahmanirrahim

ŞEVVAL AYINDA 6-GÜN TUTULAN ORUCUN FAZİLETLERİ.

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kanat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun…


Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed

Değerli okurlarım! Şevvâl: Kamerî ayların onuncusu. 

Şevval orucu:Ramazan-ı Şerif ayı ve bayramından sonra şevval ayı içinde "altı gün şevval orucu" adıyla bilinen orucu tutmak sünnettir.

Oruç ayı ramazan-ı şerif  tamamlayıcısı durumunda olan şevval ayında tutulacak altı günlük oruç, bir Müslüman'a bütün bir yıllık oruç sevabı kazandıracaktır..Geçmiş ümmetlerin ömürleri uzun oluyordu. Allahu Teâla’ya karşı çok ibadet yapıyorlardı.Hâlbuki Ümmeti Muhammed’in ömrü’ de çok kısadır. 

İbadet ve itaatleri de azdır.İşte bu yüzden Yüce Rabbimiz ümmeti Muhammed’in ibadet ve taate diğer geçmiş ümmetlerden ilerde olsunlar diye işledikleri iyi amelleri 10- katıyla mükâfatlandırarak bazı zaman ve mekânları gün ve geceleri,

 ( Kadir gecesi, Kâbe-i muazzama Hacerülesved, Zemzem, Mekke-i Mükerreme,  Medine-i Münevvere, gibi )

Faziletli ve üstün kılarak, geçmiş ümmetlerden daha üstün bir dereceye eriştirmiştir.

Bu günlerden biride, Ramazan-ı Şerif ayından sonra gelen “Şevval” ayında 6 gün tutulan oruçturHz. Ebu Eyyub’dan (r.a.) dan rivayet edildiğine göre Güzeller Güzeli (s.a.v.) şöyle buyurmuştur.

“Bir kimse Ramazan-ı Şerif ayını oruçlu olarak geçirip arkasından Şevval ayında da 6 gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur. (Müslim, Sıyam)

Hz. Sev ban’dan (r.a.) dan rivayete göre Kainat’ın en güzeli (s.a.v.) şöyle buyurmuştur..

“Allah (c.c) bir iyiliye karşılık 10 mislini vermiştir. Buna göre bir aya mukabil 10 ay sevabı ve bayramdan sonra da oruç tutulursa senenin hepsi oruç tutulmuş gibi sevap verilir.  (Nesei,)

Yine Hazreti. Sevban dan (r.a.) rivayete göre Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur.

“Ramazan-ı Şerif ayı orucu 10 aya, Ramazan-ı Şerif’ten sonra tutulan 6 gün oruç ise 2- aya mukabildir ki, böylece bir sene oruç tutulmuş olur.(Nese-i )O kimsenin tuttuğu orucun hepsi 36’ gün olur. Efendimiz (s.a.v.)

“Bir kimse bir iyilik yaparsa, ona o iyiliğin 10’ misliverilir.” hadis-i şeriflerine göre 36- günün her bir gününe karşılık 10’ gün hesap edilirse 360- gün eder.

Efendiler Efendisi (s.a.v.) bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyuruyor.

“Kişi, son nefesinde ölüm ile pençeleşirken kalbi dışında, diğer 600- azası binlerce acı ve sızı ile çırpınıp durur. 

Çünkü kalp,  Alla hu Teâla’yı tanıma ve O’na iman etme yeridir. Şevval ayının (bayramdan sonra) ilk 6- günü oruç tutarak geçiren kimsenin Allah (c.c.) ölüm acılarını, tıpkı susuz bir kişinin suyu içmesi gibi hafifletir”

Yine, Efendimiz  (s.a.v.) buyuruyor ki: “Allah (c.c.) gökleri ve yeri Şevval ayının ilk 6’ günü yaratmıştır. Bu 6’ günü oruç tutarak geçiren kimseye, Alla hu Teâla yaratıkları sayısınca sevap yazar.  Ayrıca kötülüklerini silerek derecelerini yükseltir”

Şevval ayında orucunun tutuluşu:Bu 6- günün orucu Ramazan-ı şerif Bayramı’nın ilk günü hariç  “Şevval” ayı içerisinde herhangi bir zamanda peş peşe tutabileceği gibi ayrı ayrı da tutabilir.

Ancak,  peş peşe tutulması daha faziletli görülmüştür.

Çünkü “Şevval” ayının orucu, Ramazan-ı şerif orucunun eksiklerini giderir. Rabbim tutuğumuz oruçlarımızı kabul eylesin.. Selam ve dua ile.

               
   Kameri aylar şunlardır


1-Ocak ---------------------------------- 1-Muharrem,


2-Şubat ---------------------------------------2-Safer,


3- Mart ----------------------------------------3-Rebiülevvel,


4-Nisan ---------------------------------------4-Rebiülâhir,


5-Mayıs ---------------------------------------5-Cemâziyelevvel,


6-Haziran --------------------------------------6-Cemâziyelâhir,

7-Temmuz -------------------------------------7-Recep,


8-Ağustos ---------------------------------------8-Şaban,


9-Eylül ------------------------------------------9-Ramazan,


10-Ekim ---------------------------------------------10-Şevval,


11-Kasım------------------------------------------11-Zilkade,


12- Aralık---------------------------------------12-Zilhicce.”.


  Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed