HAYVANLAR

Sevgili okuyucularım, ben bu ilk yazımı mesleğimin değişmez aktörlerinden olan hayvanlardan bahsetmek istiyorum.

-ben, özel bir sucuk firmasında sorumlu veteriner hekim olarak çalışıyorum.Geçenlerde sucuk üretimi yaparken gözlerim birden bağırsaklara ilişti. Aklımdan şöyle geçirdim; dinimizce yenmesi cayiz olan hayvanların herşeyinden faydalanıyoruz. Mesela, etlerinden, ciğerlerinden, dalağından, böbreklerinden, işkembelerinden, şirdeninden, börkeneğinden (bunlar maya olarak kullanılıyor) , kuyruk etinden, kafatası etinden (yaklaşık bir kafadan ortalama 5 kg et çıkıyor), derisi; halı, kilim veya elbise yapımında kullanılıyor, kemikleri tavuk yemik yapımında kullanılıyor ve bağırsakları onlar ise hem kokoreç hemde sucuk yapımında kılıf olarak kullanılıyor. Dişi hayvanlar, yavru ve süt vererek ekonomik ve vitamin-mineral kaynağı olarak fayda sağlıyor, Allah’ım bu ne büyük bir nimet.

-Kedi-köpekler; en iyi yardımcılarımız, hatta bazen en iyi dostumuz ve sırdaşımız hemde malımızı, canımızı korumada bize yardımcı oluyorlar.
-Biz tarih boyunca değerlerimiz için savaşan bir millet olduğumuz için atlar en önemli ulaşım kaynağımız olmuştur. Eşek ve katırlar ise yük taşımacılığında önemli bir aracımızdır.

-Daha sonrada şöyle içimden geçti ; yaratılanlar içinde en şerefli varlık olarak yaratılan insanoğlundan olupta, insanlık adına –onuda geçiyorum ailesi ve kendisi için bir şey yapmayan, tek düşüncesi yeme, içme ve yatmak olanların, hayvanlardan bir üstünlüğü var mıdır? 

-Daha ileri gidelim kendisine, ailesine, vatanına, milletine ve dinine zararı olan insanlar var…

-Onları düşünmek istemiyorum, bunu siz değerli  okuyucularıma arz ediyorum.

 
                                                                                                                                                             Veli AYDIN
                                                                                                                                             Tadınet Sorumlu Veteriner Hekimi