Eüzübillahimineşşeydanirrecim

 

Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah (c.c.) sığınırım.

 

 Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz.Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.

 

Değerli okurlarım!  Sözlerime  Eüzü besmele”  ile başlıyorum. Feyiz ve bereketin hâsıl olması ve zararlı şeylerin defedilmesi için  Euzü” besmele çok önemlidir. Gerek Kur’an-ı Kerim okurken gerek diğer işlerde “Euzü” ile başlamaya “İstiaze denir.”İstiaze”  Kalbini Allahu Teala’nın düşüncesinden alıkoyan her şeyden temizlemektir..

 

Besmele” ile birlikte buna “Euzü Besmele” denir. Çünkü bütün zararları defetmeye muktedir olan odur. Bu aynı zamanda şeytanın açık bir düşman olduğunun itirafıdır.

İstiaze; bir anlamda izin istemektir. Kur’an okumak isteyen kimse, yüce kudret huzurunda bulunmanın verdiği haz ile bir takım lüzumsuz şeylerden tam izlemeyi, hemde ona münacaatda bulunmak için kapıyı çalıp izin istemeye muhtaçtır.

Tıpkı hükümdarın yanına girmek için kapıyı çalıp izin talep etmenin gerekli olduğu gibi. İstiazenin” gerek namazda, gerek sair şeylerde kıraat dan önce söylenmesi bunun içindir. Özellikle Kur’an-ı Kerim okumaya başlarken” istiazede” bulunmak Allah’ın (c.c.) emridir.  İşte ilahi ferman,,,

 

 “Kur’an okuyacağın zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığın (Nahil Suresi. 98.)

BESMELE’NİN ÖNEMİ

 

Bismillahirrahmanirrahim

   

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

 

  Bir işe besmele ile  “Bismillahirrahmanirrahim”  diyerek başlamak, Alla hu Teâlâ’nın birliğini anarak ona karşı edep dairesinde bulunmak demektir. Bu edep düsturunun en güzel örneği Kur ’an-ı Kerim’in ilk inen ayeti ve Rabbimizin Güzeller güzeli (s.a.v.) ilk hitabı olan Alak Suresinin İlk ayetinde görülmektedir.

 

 Yaratan Rabbinin adı ile oku.. ”(Alak Suresi.1)  Besmele rahmet sembolü olduğundan, besmelesiz başlanan işlerin bereketsiz ve hayırsız olacağı bildirilmektedir.  “(Meşru olan herhangi bir şeye )

 

“Bismillahirrahmanirrahim”  İle başlanılmazsa, hayır ve bereketi kesilmiş olur.“Hz. Muhammed.(s.a.v.)

 

  “ Besmele” hem bir edep düsturudur. İslam mefkûresinin temelini teşkil eder. Kur’an’ı Kerim’in ilmini fatiha suresinde Fatiha’nın mana’sını “ Besmele de” toplamıştır. 

 

   “Kâinat’ın en güzeli Hazreti. Muhammed (s.a.v.) buyuruyorCebrail (a.s.) bana, geldiğinde gönlüme ilk yerleştirdiği şey,Bismilahir’rahanir’rahim” olmuştur. Besmele’nin harf sayısı  “19”  dur. Besmeleyi meydana getiren kelimeler ise; ”isim” kelimesi Kur’an-ı Kerim’de “19” defa zikredilmiştir.

 

  Allah (c.c.) lafzının ise Kur’an-ı Kerim’de  “2698” defa tekrarlandığı görülür.

 

 “Besmelenin” üçüncü kelimesi olan  “Errahman”  “ 57” defa zikredilmektedir.

 

 Dördüncü kelimesi olan ”Er-rahim” “151” defa tekerrür etmiştir.

 

İmam-ı Azam: Besmeleyi ayet olarak değil, sureleri birbirinden ayıran bir bölüm kabul eder.

 

İmam-ı Şafii ise: Surelerin başındaki besmeleyi Kur’an-ı Kerim’den bir ayet kabul eder. Bu bakımdan, aşikâre kılınan namazlarda besmeleyi de aşikâre okurlar.  (Şafii mezhebine tabi olanlar)  

     

  Kim “Besmeleyi akşam yatağına yatmadan önce ”21” defa okursa, o gece kovulmuş şeytanın şerrinden, insan ve cinlerin kötülüğünden, hırsızlıktan ve yangından, ansızın ölümden emin olur. O kimseden her türlü bela ve afet def edilmiş olur.

 

Esmaül Hüsna’nın ( Allah (c.c.) ın güzel isimlerinin) manası besmele deki  “İsm kelimesinde toplanmıştır.

 

 Kim  “besmeleyi”  ihlâs ve samimiyetli bir şekilde manasını bilerek okursa Alla hu tela’yı bütün isimleriyle zikretmiş olur. Rabbime emanet olunuz