Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

EFENDİMİZ (S.A.V.)’İN  SÜTANNEYE VERİLMESİ-2

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun..

Değerli okurlarım! Güllerin efendisi(.s.a.v.)

2- aylık iken emekledi.

3-Üç aylık olunca ayakta durdu,

4- aylık iken duvara tutunarak yürürdü.

5- aylık iken yürüdü,

6- aylık iken çabuk yürümeye başladı.

7- aylık iken her tarafa gider oldu.

8- aylık iken anlaşılacak şekilde konuşmaya başladı.

9- aylık iken gayet açık konuşmaya başladı.

10- aylık iken ok atmaya başladı.

Halime hatun şöyle anlatmıştır: İlk konuşmaya başladığında “Lâ ilâhe illallahü vallahü ekber. Velhamdülillahi rabbil âlemin” dedi. O günden sonra “Bismillah” demeden hiç bir şeye elini uzatmazdı. Sol eliyle bir şey tutmazdı. Gece gündüz belli zamanlarda bevl ederdi. Yürümeye başladığında çocukların oynadıkları yerden uzak dururdu ve onlara “Biz, bunun için yaratılmadık” derdi. Her gün O’nu güneş ışığı gibi bir nûr kaplar ve yine açılırdı. İki yaşına girdiğinde gelişmiş gösterişli bir çocuk olmuştu. Üzerinde beyaz bir bulut daima onunla birlikte hareket eder, onu gölgelerdi. Bir gün Halime hatun farkında olmadan sütkardeşi Şeyma ile öğlenin yakıcı sıcağında kuzuların yanına gitmişti.

Halime hatun, onu yanında göremeyince hemen arayıp buldu. Şeyma’ya niçin sıcakta dışarı çıktınız? Dedi. Şeyma, anneciğim! Kardeşimin başı üzerinde bir bulut onu daima gölgeliyor, dedi. Sütkardeşleri ve hiç kimse ondan asla incinmemiştir.

Halime hatun şöyle anlatmıştır: Muhammed (s.a.v.) iki yaşına girince onu sütten kestim. Sonra Onu annesi Âmine hatuna vermek üzere kocamla Mekke’ye gittik. Fakat Onun öyle bereketlerine kavuştuk ki, ondan ayrılmak, mübarek yüzünü görmemek bize çok güç geliyordu. Onun hallerini annesine anlattım. Âmine hatun, “Benim oğlumun büyük şanı vardır” dedi. Ben: “Vallahi, bundan daha mübarek bir kimse görmedim.” dedim. Sonra, Âmine hatuna, birçok bahaneler söyleyerek biraz daha yanımızda kalmasını istedim. Nihayet biraz daha yanımızda kalması için izin aldım. Tekrar yanımıza alıp kabilemize döndük. Onun bereketiyle malımız mülkümüz ve şanımız arttı. Her işimizde nimetlere kavuştuk.

Bir gün sütkardeşi Abdullah ile evlerinin yakınında bulunan kuzuların arasına gitmişlerdi. Sütkardeşi koşarak eve gelip, “Beyaz elbiseli iki kişi, Kureyşli kardeşimi yere yatırıp karnını yardılar, ellerini karnına soktular!” dedi. Halime hatun ile kocası Hâris, hemen süratle koşup yanına geldiler. Baktılar ki, rengi değişmiş, semaya bakıyor ve tebessüm ediyor. Sana ne oldu yavrucuğum? Diye sorduklarında şöyle anlattı: Yanıma beyaz elbiseli iki kişi geldi. Birinin elinde içi kar dolu bir tas vardı. Beni tutup, göğsümü yardılar. Kalbimi de çıkarıp yardılar. Ondan siyah bir kan pıhtısı çıkardılar. Göğsümü ve kalbimi o karla temizlediler ve kapatıp kayboldular, dedi. Peygamberimiz (s.a.v.) üç yaşında iken olan bu hadîseye “Şakk-ı sadır=göğsünün yarılması” denir. Bu husus Kur’ân-ı kerîmde inşirah sûresinin birinci âyetinde bildirilmektedir.

Muhammed aleyhisselâma peygamberliği bildirildikten sonra Eshâb-ı kirâmdan bazıları: Yâ Resûlallah, bize kendinizden bahseder misiniz? Deyince “Ben ceddim İbrâhim’in duasıyım. Kardeşim İsâ’nın müjdesiyim! Annemin ise rüyasıyım. O bana hamile iken Şam saraylarını aydınlatan bir nurun kendisinden çıktığını görmüştü... Ben Sa’d bin Bekroğulları yanında emzirilip büyütüldüm. Bir gün sütkardeşim ile birlikte evimizin arkasında kuzuları otlatıyorduk. O sırada yanıma beyaz elbiseli iki kişi geldi. Birinin elinde içi karla dolu bir altın tas vardı. Beni tuttular, göğsümü yardılar, kalbimi de çıkarıp yardılar.

Ondan siyah bir kan parçası çıkarıp bir yana attılar. Göğsümü ve kalbimi o karla temizlediler.” buyurdu. Halime hatun, dört yaşından sonra O’nu Mekke’ye götürüp annesine verdi. Dedesi Abdülmuttalib, Halime hatuna çok büyük hediyeler verip ihsanda bulundu.

Sütanneleri:

1 - Halime Hatun.
2 - Dadısı Ümmü Eymen,
3 - Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe.

Süveybe’den sütkardeşleri:

Amcası Hz. Hamza (r.a.)

Hz. Ebu Seleme (r.a.)

Hz. Abdullah Bin Cahş (r.a.)

Halime’den sütkardeşleri:

Abdullah, Şeyma, Üneys

Mevla Teala Güzeller güzeli (.s.a.v.) in şefaatine bizleri nail eylesin.