Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin asrın felaketi 17 Ağustos depreminin 23’üncü yıl dönümünde Demokrasi Meydanı’nda düzenlediği anma gecesinde dualar deprem şehidi binlerce vatandaş için yapıldı.

 Asrın felaketi olarak nitelendirilen, Sakarya başta olmak üzere Marmara bölgesindeki birçok şehre yıllarca kapanmayan yaralar bırakan 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden tam 23 yıl geçti.

Depremin Yirmi Üncü Yıl Dönümü Sakarya Demokrasi Meydanı’nda anıldı

Adapazarı’nda ve kentin dört bir yanında ailesini, yakınlarını, sevdiklerini enkaz altında kaybeden vatandaşlar önceki yıllarda olduğu gibi aynı gece meydanda buluştu. Programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Baro Başkanı İlknur Ebiz Yıldız, Adapazarı Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem ile belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Gözyaşı ve dualar 

Saat 22.00’da meydanda oluşturulan oturma alanlarında, sahnenin önünde anma için bekleyişe başlayan vatandaşlar ilk olarak Kur’an tilaveti dinledi. Okunan dualar deprem şehitlerinin ruhuna hediye edildi.

Program, 17 Ağustos gecesinin hemen ardından kaydedilen görüntüler ve yakınlarını kaybeden vatandaşların, yöneticilerin röportajlarından oluşan sinevizyon gösterileri ile devam etti. 23 yılın unutturamadığı acıyı ilk günkü gibi hisseden vatandaşlar video sırasında gözyaşlarına hâkim olamadı. Anma programı gecenin ilerleyen saatlerinde konuşmalar ve ilahi dinletileri ile devam etti. Büyükşehir, programda 17 Ağustos’a dair arşivinde yer alan fotoğrafları sergiledi. Meydanın bir bölümünde ise lokma ve çay ikramı yapıldı. 

Yüce: “Kaybettiğimiz vatandaşları rahmet ve dua ile anıyorum”

Programa yurt dışı programı sebebiyle katılamayan Başkan Ekrem Yüce yolladığı telgraflar vatandaşların acısını bir kez daha paylaşırken, “23 yıl geçmesine rağmen yaramız hala çok taze. Binlerce Miz evimizi, yuvamızı, ailemizi kaybetti. Kelimelerle tarifi olmayan bu acıyı hisseden her bir vatandaşımızın hüznünü yürekten paylaşıyor, sabırlar diliyorum. Yerle bir olan bir şehri yeniden inşa etme gücünü hepimize veren, umudumuzu asla kaybetmememizi emreden yüce Allah’a şükürler olsun ki zorlukları aşıyoruz. Tüm deprem şehitlerini rahmet ve dua ile anıyor, asrın felaketi 17 Ağustos depremini en kalbi duygularımla hissediyor, anıyorum” ifadelerini kullandı. Anma gecesi deprem saati olan 03.02’de duaların yapılmasıyla son buldu.