Aydan İbret Alma Hikayesi



Evrendeki her şey bizim için ibret verici ve mucize dolu,yeter ki gözbebeğimiz çapaklarından ( dünyevi arzularımızdan) temizlensin.Yasin süresinin 39.Ayetinde açıklanan ve insanlara işaret edilen ayın hareketleriyle ilgili konu beni çok etkiledi ve bunu sizinle paylaşmak istedim.



Şöyle ki; ’’ Bil ki ayın güneşe doğru bir yüzü vardır. Bu yüz daima tamdır. Ne artar, ne eksilir. Bir de halka doğru bir yüzü vardır ki Ay bu yüzünü, devri dolayısıyla insanlara eksik gösterir. Ama yüzünün eksik görünmesi, Güneşi takip eden yüzünün tamlığına zarar vermez. O halde senin de Hakk’a doğru olan hak nazargahı (bakılan yer) olan kalp yüzün, imanla, yakinle ve O’ na güzel zan beslemekle tam olsun. Halkın baktığı taraf olan dış yüzünün eksikliği, gizli ( iç ) yüzünün tamlığına zarar vermez.’’ Ve şöyle devam ediyor; ‘’Aya bak da nefsini halka karşı iyi zan beslemeye yöneltmekle ondan ibret al. Yani ne zaman ki birisinin zahirinden bir ayıp ve noksanını görürsen, kendi kendine: ‘’Belki Allah ile muamelesi tamdır, ayıbı bana göredir’’ de. Günlük hayatta çoğu insan bazen bilerek bazen de farkında olmadan nefsin oyunlarına gelerek insanların kusurları üzerine yargılama ve kınama yapıyor. Halbuki insanların iç dünyalarını ve yaşadıklarını hiç analiz etmeden yorum yapmak ne büyük bir aldanış. Herkesin bir yaradılış gayesi var ve herkes buna uygun olarak yaşantısını devam ettiriyor, fark ettikleri var yanılgıları var ama bütün bunlar o kişinin tercihlerine göre şekilleniyor. İnsanların tercihlerinin bile arkasında kimbilir bizim bilmediğimiz ne sırlar gizli. Her şeyi çok biliyor edasıyla sürekli yorum yapmak yerine aslında hiç bir şey bilmediğimizin farkına varmamız gerekiyor. Yargı ve kınama yerine anlamaya çalışmak Ay örneğinde olduğu gibi bize dönük olmayan, ışığını fark etmediğimiz kısmının belki de ışıl ışıl olabileceğini düşünmek gerek. Hepimiz Allah’ın bir ismine tecelli etmek için yaratılmış özel varlıklarız ve hepimizin muhakkak Hakk’a çevrili bir yüzümüz var kimi bunu gösterir kimi gizler , bunu bilemeyiz. Sadece bütün mahlukata bu sebepten ötürü sevgi ve şefkat dolu bakmalı ve kınamak yerine anlamak ve olduğu gibi kabullenmek en güzeli.



‘’Ya Ali, üç insan düşün. Biri gökyüzündeki ayı olduğu gibi berrak görür. İkincisi değil ayı görmek dünya dahi ona karanlıklar içindedir.Zira gözünde illet ve afet vardır.O içinde görmek nasibinden mahrumdur. Üçüncüsüne gelince , öyle ki keskin bir nazarı vardır ki üç ayı da bir arada görebilme kudretine sahiptir.’’



Gözlerimizdeki çapaklardan temizlenip ışık dolu bakabilmek dileğiyle..



Melek Başkalyoncu







[email protected]

www.melekbaskalyoncu.com


- - - - -