Mutfaktaki Şifre Hamurun bereketini ve ateşin dönüştürücü gücünü anlama süreci, insanın olgunluğa erişme süreciyle paralel diye düşünüyorum. Kadınlar için mutfak tüm bunları gözlemleyip anlamaları için ne güzel bir nimettir.

Bir kadın bir tutam unla ve mayayla yoğurup çoğalttığı hamurdan ailesine ve yakınlarına rızık vermeye vesile olabilme güzelliğine sahip bir varlık. Büyüklerimiz bunu daha bir farkında yaşamışlar.Her gıda ihtiyaçlarını kendi elleriyle hazırlamanın ( tarhana,turşu,salça,konserve,ekmek yemek vs..) keyfini ve hayrını yaşamışlar.Tüm bunları yaparken sevgiyle uğraşmışlar ve içlerindeki istek hazırladıkları her gıdaya şifa olmuş,lezzet olmuş. Şimdiki nesil gıdalardaki çoğalıp dağılmanın ve ailelerine ,sevdiklerine güzel enerjiler olarak dönüşümünün farkında değiller.Neden? Çünkü mutfağa yabancılar.Eski lezzetler yok artık deniyor ya işte o manevi istek ve farkındalık, sevgi yoksunluğu yediğimiz gıdalarda da eksikliğini gösteriyor. Hamurun ateşten geçme süreci, turşunun sirke ekşiliği içinde bekleme süreci, salçanın güneşte kavrulup lezzetlenme süreci ; gönüllerimizin de yanıp kavrulup sabırla bekleyip olgunlaşmasının bir tür görsel zuhuru. Kadının olgunlaşması ve nefsi terbiyesini yapabilmesi için mutfağında ne çok şifre var; yemek pişirirken, hamur yoğururken vs.. bakmasını bilse..

Yediğimiz her nimet sevinç içinde Allah kelamına dönüşeceğim diyerek sevinirmiş. Bunu duyduğum da çok şaşırdım ve bir insana bir şeyler yedirmek, ikramda bulunmak meğer ne kadar da önemliymiş. Kültürümüzdeki misafirperverliğin anlamını kavramamı sağladı bu edindiğim yeni bilgi. Tüm kadınlar; bundan böyle mutfakta yemek yaparken, pasta börek vs.. her ne yapıyor iseniz onu hazırlarken ailenize ve yedirdiğiniz tüm sevdiklerinize şifa olmasına, Allah kelamı olmasına ve lezzet olmasına niyet edin sevgiyle. Niyetiniz sevgiyle ve şifa olunca yaptığınız işiniz size daha kolay ve anlamlı gelecektir.Çocuklarınıza ahlak ve başarı,eşinize bereket olacaktır,tüm bunlar size huzur olarak geri yansıyacaktır.

Çalışan ya da çalışmayan ne fark eder her kadın üretken ve her kadın dünya döngüsü içinde en önemli değiştirirci, dönüştürücü güce sahip bir varlıktır.