Yaklaşan 1 Kasım seçimleri öncesinde alışılmışın dışında farklı bir seçim stratejisi izleyen  Sakarya Ak  parti teşkilatı Sakarya Resioğlu düğün salonunda Sakarya genelinde ikamet eden Abhaz ve Adige toplumunun ileri gelenleri ile  geniş katılımlı yemekli bir toplantı yaptı. Toplantıya  Sakarya Ak parti milletvekili  ve Ak parti genel başkan yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Türk dünyasının ak sakalı Prof. Mustafa İsen ile birlikte Sakarya Büyükşehir Belediye başkanı Zeki Toçoğlu katıldı. Konuşmacılar ilk sözlerine  Ankara’da gerçekleşen terör olayını lanetlediler ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek başladılar.

 

 

   

 

Muhteşem bir organizasyonla gerçekleşen gecede 800 kapasiteli Reisoğlu tesisleri  yoğun katılım nedeni ile büyük izdiham yaşandı ve çok sayıda Abhaz ve Adige genci  toplantıyı  teis bahçesinden izlemek zorunda kaldılar.

     Bilindiği gibi  Türkiye’nin küçük örneği ve değişik toplum katmanlarının, etnik kökene sahip insanların yaşadıkları bir yer Sakarya…  34 yıldır Sakarya’da bir varlık gösteremeyen CHP yönetimi  12 Haziran 2011 genel seçimlerinde  Abhaz kökenli Engin Özkoç’le bu bu özlemini dindirmiş ve nihayetinde  Sakarya’dan  CHP bir milletvekilini parlementoya göndermişti. MHP’de  ilk kez 23 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Münir Kutluata ile seçimlere girmiş ve o dönem  6 vekil hakkı bulunan Sakarya’da vekil seçilmiş ve parlementoya girmişti. 7 Haziran seçimleri öncesi Sakarya da büyük tepki toplayan Kutluata,  MHP  genel merkezi tarafından  aday gösterilmedi ve yerine Abhaz kökenli Zihni Açba aday gösterilmiş ve yapılan seçimlerde ipi göğüsleyerek 25. Dönem milletvekili olarak parlementoya girmişti. Bunun yanı sıra yine bir Abhaz kökenli olan emekli öğretmen Coşkun Samur’da 7 haziran seçimlerinde  bağımsız milletvekili olarak aday olmuştu.

 

 


   Kafkaslar yerel ve ulusal destek istediler

    Abhaz ve Agide toplumunun ileri gelenlerinin katıldığı toplantı öncesinde  Abhaz Dernek temsilcileri  birer konuşma yaparak  kendi sorunlarını ve sıkıntılarını dile getirerek yerel ve gemel siyaset ölçeğinde destek istediler. Sakarya Kafkas Kültür Derneği başkanı Orhan sarı yaptığı konuşmada; “ biz Abhazlar ve Adigeler  kimlik ve kültürel haklarımızın anayasa güvencesi altına alınmasını, Kuzey Kafkasyadan zorunlu göçün durdurulmasını ve Güney Abhazyanın tanınmasını istiyoruz” dedi.

 

 


  Kafkas kökenlilerin büyük çoğunluğu Sakarya’da yaşıyor

Sakarya Abhaz Dernek  Başkanı  Oral Kobaş’da yaptığı konuşmasında Abhaz ve Adige  toplumunun  sorunlarını tek tek anlattı ve ; “ Türkiye toprakrakları içersinde yaşayan Abhaz ve Adige toplumunun en kalabalık yaşadığı il Sakarya’dır.  Sakarya’da yaşayan  Abhaz ve Adige  vatandaşlarımızın sayısı  Türkiye’de yaşayanların % 20 si Sakarya’da ikamet etmektedirler.  Bizler ülkemizde  işsizlik sıkıntısı yaşamadan,  barış ve kardeşlik içersinde kültürümüzle birlikte yaşamak istiyoruz. 

 

 

Kafkaslar  sözünde duranı yürekten severler

Genel siyaset anlamında ise  Abhazya’mızın  başta Türkiye olmak üzere  dünya devletleri tarafından tanınmasını istiyoruz.  Abhaz Üniversitesine denklik imkanı tanınmasını istiyoruz.  Yaşadığımız  ulaşım sorununa çare arıyoruz. Eğitim, ulaşım evrensel bir haktır bu nedenle sorunlarımızın TBMM içersine taşınmasında bizlere yardımcı olunmasını istiyoruz.  Sakarya genelinde  en az 5000 üyeli bir STK olmanın mücadelesini veriyoruz.  Sakarya’da  içersinde Abhaz muftağının olduğu, kültürel kimliğimizi yaşatacak ve gelecek nesillerimizie aktaracak bir sosyal tesis  ve kültürevini Sakarya’da  hayata geçirmek istiyoruz.  Büyükşehir başkanımızdan bu bağlamda destek bekliyoruz.  Kendisinden  kültürel tesis konusunda  söz aldık, Sakarya kamuoyu  “Zeki başkan bu sözü verdiyse  sözünde durur” şeklinde ortak görüşte birleşiyorlar” diyerek  “ Abhazlar sözünde duranı yürekten sever” diyerek sözlerini tamamladı. Kobaş’ın konuşması katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

 


   Ziyaret yarım kalmıştı davet ediyoruz

    Abhazya Cumhuriyeti Tam Yetkili Temsilcisi: İnar Albertoviç Gitsba da gecede yaptığı konuşmasında  Ak parti genel başkan yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ve Büyükşehir belediye başkanı Zeki Toçoğlu’nu Abhazyada misafir ettiklerini ancak Sakarya’da yaşanan sel felaketi nedeni ile ani olarak Sakarya’ya dönüş yaptığını bu nedenle kendilerine borçları olduğunu belirterek; “ inşlllah önümüzdeki dönemde hem Üstün’ü,  hem de  Prof. Mustafa İsen ile birlikte  Zeki Toçoğlu’nu ağırlamaktan onur duyacaklarını ifade ederek davet teklifinde bulundu.

    Toçoğlu sözünü tuttu

Konuşmacı olarak Abhaz ve Adige temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmasında; “ değerli arkadaşlar 7 Haziran dan bugüne farklı bir süreç yaşıyoruz. Ülkede Ak partinin tek başına  olmamasının sıkıntılarını hep beraber yaşıyoruz. Şimdi 1 Kasımda  önümüzde bir fırsat var.Bu anlamda hepinizden dualarınızı ve desteklerini bekliyoruz. Artık bu bir parti meselesi olmaktan çok ülke meselesi haline geldi. O anlamda bugüne kadar yapmış olduğunuz gibi bizlere sahip çıkmanızı bizlere destek olmanızı bekliyoruz. Bizde sizlere  bugünden daha fazla çalışacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

 

Toçoğlu müjdeyi verdi salon alkıştan kırıldı

Konuşmasında  kendisine atfen  verdiği söylenen destek sözünün arkasında olduğunun altını önemle çizen başkan Toçoğlu;  “ Sakarya’mızda  kafkas Kültür Derneğinin yapımı için istenilen  yer olarak iki ayrı noktada 5,5 dönüm yer  önümüzdeki  belediye meclis toplantısında meclis kararı doğrultusunda dernek yönetimine tahsis edeceğiz. Biz bununlada kalmayacağız ve yapılması planlanan kafkas kültür ve dayanışma  kültür derneğinin bina kurulumunda da  Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak  her türlü katkıyı sağlayacağız”  müjdesi katılımcılar tarafından alkışlarla destek buldu. Toçoğlu düzenlenen gecenin organizasyon üyelerini anmadan geçemeyeceğini ifade ederek; “ bu güzel organizasyonu yapan Ertuç Sayan, Şenay Sakal, Erkut Aşoğlu, Mesut Aytaç, ali İhsan Güneş ve Alaattin Özmen’e sizlerin huzurlarınızda teşekkür ediyorum. “ diyerek sözlerini sonlandırdı.


Ak sakallı İsen,  konjektürü tarihsel olarak anlattı, Göçün ne olduğunu biliyorum

Sakarya Ak parti milletvekili Prof. Mustafa İsen’de yaptığı konuşmasında; bu coğrafya her zaman mazlum milletlere kucak açmış bir bölgedir.  Sizler imparatoğluğun doğusundan ben de imparatorluğun batı tarafından bu topraklara göç etmiş bir ailenin çocuğuyum. Göç etmenin ne olduğunu biliyorum. Değerli arkadaşlar 19.cu yüzyıla gelinceye kadar devlet toprak kayıplarına maruz kalıyordu ama bunlar o kadar büyük sorunlar değildi. 19 uncu yılda ortaya çıkan büyük kayıplarla birlikte biz vatan denilen şeyin ne olduğunu farkettik. Dolayısı ile sizlerin ne tür sıkıntılara maruz kaldığınızı iyi biliyorum. Onun için ben sosyal tarihle ilgilenen birisi olarak sizlerin sorunlarına 5-6 yüzyıl öncesinden bakarak değerlendiriyorum. Türkiye özellikle son zamanlarda  çevresindeki bu ateş çemberi ile birlikte riskler altına olan bir ülke konumuna geldi. Değerli arkadaşlar bu coğrafya iyi yönetildiği takdirde  çevresine güven veren bir çevresine etki eden bir coğrafyadır ama iyi yönetilemediği takdirde bu zaafları kolaylıkla hissettiren  ve içinde yaşayan kitleleri üzüntüye garkeden bir coğrafya olmaktadır. Bu coğrafyada ortaya çıkacak başarı ya da başarısızlıklar  bizim coğrafyamızı temelden etkiler. Sizlerin yerel bazdaki sorunlarınızı yerel yöneticilerimiz kolaylıkla çözerler zaten onun sözünü sizlere verdiler ulusal sorunların çözülmesi zaman alabailir ancak çözülemeyecek mesele olmadığına inanıyorum. Ama bir hususa kuvvetli vurgu yaparak söylüyorum ki Türkiye’nin 1 Kasım’da güçlü bir hükümet oluşturması lazım. Bütün bu meselelelrin daha kolay ve kısa zamanda çözümü için bunun olmazsa olmaz şartı olduğunu ifade etmek isterim.” Diyerek katılımcılara saygı duyduğunu iifade ederek sözlerini sonlandırdı.


   Ayhan Sefer Üstün duygusal bir konuşma yaptı

   Ak parti Genel başkan yardımcısı ve Sakarya milletvekili Ayhan Sefer Üstün; “  bundan 1 yıl kadar önce meşakkatli bir yolculuk sonucunda Abhazya’ya gitmiştik. O dönemde orada  hükümet düşmüş bir seçim atmosferi yaşanıyordu. Abhazya kamuoyunda bizler için “ Bunlar yine bir sebepten ötürü geri döner gelmezler” algısı oluşmuştu. Ancak bu kez kararlı bir heyet vardı ve oraya gittik.  Seçimler oldu ve Abhazya tekrar istikrara kavuştu.  Orada bizlere Şamil Basayev liderin elinde sadece bir tornavida ile tankların üzerine  sıçradığını ve mücadele ettiğini anlattılar. Bununla kalmayan Abhazlar bizlere Sakarya’dan gelen Abhaz be Agide gençlerinin  savaş mücadelelerine katıldıklarını, kahramanca savaştıklarını anlattılar. Bu duygu ve düşüncelerle  orada şehit düşen  kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” Dedi.

 Kılıç yere saplandı savaş bitti

Üstün, yaşadıklarını anlatmaya devam etti.  En ilgincinin ise; “ orada bir kılıç gördük, kılıç yere saplanmıştı. Sorduğumuzda bize “ bu savaşın bittiği anlamına geliyor” dediler. Ben Abhazya’ya huzur ve barış içersinde yaşamalarını diliyorum” dedi. Üstün, bir anlamda Abhazya’da yaşananların bir benzerinin ülkemizde yaşanıyor olduğuna vurgu yaptı ve ; “ işte bizde  önümüzdeki süreçde yapılacak seçimlerde istikrar arıyoruz.” Diyerek hükümetleri dönemlerinde yaptıkları bazı gelişmeler ve hizmetlerden ötürü birileri tarafından etnik ayrımcılıkla suçlandıklarının altını çizdi ve ; “arkadaşlar biz seçim kanununda bir değişiklik yaptık. Dedik ki her  milletvekili adayı gittiği yöredeki insanlara onların lisanları ile konuşabilsin, böylelikle onlara anlatmaya çalıştığını daha iyi anlatma imkanı bulmuş olmaz mı? “ ama birileri bu girişimi etnik ayrımcılık olarak nitelemkete bir beis görmediler” diye konuştu.

 

1 Kasım’da ülke istikrara kavuşacak

 Üstün; “ İnşallah işte bizlerde  yapılacak olan 1 Kasım seçimleri sonrasında istikrara kavuşacağız. Geçmiş seçimlere baktığımızda Abhaz toplumunun yaşadığı yörelerdeki sandıklardan bize verilen desteğin % 98 ler seviyesinde olduğunu görüyoruz.  İnşallah bu birliktelik ve kardeşlik ruhunu aynı şekilde sandığa yansıtacaksınız. “ diyen Üstün;  Ankara’da gerçekleşen terör saldırısının arkasında Türkiye’yi seçime sokmamak ve güvensiz ülke olarak göztermek gayreti içersindeler. Onlar Türkiye’yi eski dönemlerde olduğu gibi 70 sente muhtaç etmek istiyorlar ama başaramayacaklar. Dünyadaki bütün mazlum devletler Türkiye’nin gözüne bakıyorlar siz hasta olursanız biz kanser oluruz diyorlar. İnşallah Türkiye hasta olmayacaktır. “ diyen Üstün; “ sakın sizler  Ak partide neden Abhaz bir vekil adayı yok diye düşünmeyin. Biz sizlerle etle kemik gibiyiz. İyiki varsınız diyor saygılar sunarım” diyerek  sözlerini tamamladı.

Kafkas kaması hediye edildi

 Konuşmaların tamamlanmasının ardından konuşmacılara Sakarya Kafkas ve Kültür Derneği temsilcileri ve başkanlığınca  milletvekili Üstün ve  İsen ve  kama hediye edilirken Büyükşehir belediye başkanı Zeki Toçoğlu’na ise kama ve şal hediye edildi.

 

     Bugün geldiğimiz noktada ise  1 Kasım seçimlerine var gücü ile asılan Ak parti 7 haziran  milletvekili listelerinde büyük değişime giderken   MHP ve CHP aday listelerinin ilk sırasını Abhaz kökenli adaylarla belirledi. Günümüz konkjektürüne baktığımızda Ak parti listesinde Abhaz kökenli bir milletvekili adayı yok. Sıralama yanlıştır –doğrudur ancak elini çabuk tutan Ak parti Sakarya teşkilatı  Sakarya genelinde yaşayan ve siyasetin ön saflarında söz sahibi olan Abhaz toplumunun  Ak partiden adaysızlık tepkisini göğüslemek adına   sadece Abhaz ve Adige kökenli vatandaşların katıldığı  bir toplantı düzenlemek sureti ile  Abhaz toplumuna verdiği değerin bir göstergesi olarak Sakarya’da rakiplerinin bir adım önüne geçti.
Ahmet Çileci / BizimHendek.com