Yurdumuzun bazı bölgelerinde “Cennet  Meyvesi” – “Japon Elması” – “Tanrıların Yemişi “ de  denilen Trabzon Hurması   Hendek ilçesinin gelecek sigortası  olmaya aday.

İlçemiz için büyük velinimettir

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin gayretleri ile ilçede fındık üretimine alternatif olarak Trabzon Hurmasının yetiştirilmesi ile çalışma başlatılıyor. İnci, “Bu meyve günümüzde sadece bahçelerde görsellik olarak dikili duruyor, maalesef insanımız bu meyveyi yemekten imtina ediyor oysa bu meyve Hendek insanımızın kurtuluş reçetesidir” dedi.

Dünkü tütün dizilerinin yerini  hurmalar alacak

Hendek Bayraktepe Tesislerinde bayanlar hurmaların kabuklarını soyarak hurmaları ipe dizerek kurutmaya bırakıyorlar. Çalışmaları takip eden Hendek Belediye Başkanı Ali İnci,  Trabzon Hurması denilen meyvanın ilçenin geleceği adına büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Şifa kaynağı

Trabzon Hurması bitkisi Kanser hastalığından korunmada önemli yer tutmaktadır. Kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Trabzon Hurması kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide ve bağırsak hastalıklarına, safra hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Hurmanın yaprakları  kaynatılarak sık sık saçların yıkanmasında  saçları gürleştirdiği,cildi güzelleştirdiği  sağlık yetkililerinde ifade edilmektedir.

Ağızlarda farklı bir aroma tadı

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci,  “Trabzon hurması sadece sağlık dalında değil kozmetik dalında da aranılan bir bitkidir. Bunun yanı sıra Trabzon hurmasının ağızda farklı bir hoş koku tadı bıraktığını”  belirterek,  kaynatılarak pekmezi yapılmakta, kurutularak yemiş olarak yenilmektedir.” Dedi.

- 120 dereceyedayanılkı bir bitki

Yararlarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen başkan İnci, Trabzon Hurması yöremiz tabiat koşullarında oldukça verimlidir. Aranılan bir ihraç ürünüdür. İlçemizde her evin bahçesine bir fidan diktirebilmenin mücadelesini veriyoruz.”diye konuştu.

Tütünün yerini hurma alacak

Başkan Ali İnci, dünyanın geleceğinin tarıma endeksli olduğunun altını çizerek; “Hendek halkı olarak bizler geçmiş yıllarda tütüncülük yapmıştık. Tütünün işlemesi satımına kadar yaklaşık 14 ay sürüyordu ve evlerimizden pisliği, kokusu çıkmıyordu. Ancak tarım politikalarının değişmesi üzerine ilçemiz insanı tütüncülükten vazgeçti ve günümüzde sadece fınfık üretimi yapmaktadırlar.  Bizlerde düşündük ki ilçemiz insanını farklı alternatif tarım ürünlerine yönlendirerek ve ilçemiz insanına ekonomik katkı sağlayarak yeni neslin geleceğini garanti altına almayı hedefledik. Bu amaçla hurma ağacı projesini kısa zamanda hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz” dedi.

Her yeni doğan çocuğun bir ağacı olsun

İnci, her yeni doğan çocuk için ailenin bir Trabzon hurması dikmesini önererek, “Dikilen her fidan kısa zaman sonra ürün verecek ve bu ürün işlemi yıllarca devam edecektir. Biz Hendek Belediyesi olarak vatandaşımıza hurma fidanlarını ücretsiz vermek sureti ile hem ilçemizde alternatif bir ürün yaratmış olacağız hemde doğan her çocuğun sigortalı olmasına katkı sağlayacağız.” Diye konuştu.


İnci;  “Üreticinin elinden ürünü biz toplamak sureti ile öncülük edeceğiz.  Bu meyveyi ağacından tam olgunlaşmadan toplayıp kabuklarının soyulmasının ardından saplarından  iplere asarak kurutacağız. Kabukları soyulan hurma güneş ışınları sayesinde kururken kendine yeni bir kabuk oluşturacaktır böylece hurmanın kurtlanması önlenecektir.  Daha sonra  istersen hurmanın pekmezini, marmelatını yada meyve suyunu elde edebileceğiz.   Bir Trabzon hurmasının fidandan ağaç olana kadarki süresi azami iki-üç yıldır. Bu verimli meyve ürününü yıllarca artarak vermektedir. Yetişkin bir hurma ağacının yaklaşık 250 ile 500 kilo verim verdiğini düşündüğümüzde aileye getirisi oldukça yüksek olacaktır. Böylece dünyaya gelen her çocuk  erkek çocuğu ise askerden dünüşünde kuracağı işinin sermayesini, kız çocuğu ise evlilik çeyizini  hazırlarken zorlanmayacaktır. Zira bir adet Trabzon Hurması ağacının  yıllara dönük verimi onlara sermaye olarak geri dönecektir” diye konuştu.