Türk Dünyası Hendek’te buluştu


 13 ülkeden yaklaşık 150 kişilik halk oyunu ekibinin katıldığı “Türksoy Halk Oyunları Şenlikleri” Hendek Meydanında gerçekleşirken programı 5000 kişi izledi. Hendek Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Ali İnci, şenliğe katılanlara teşekkür ederek, böyle büyük bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Kültür mozaiği


Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKSOY (Uluslar arası Türk Kültürü Teşkilatı), Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile Hendek Belediyesi’nin Hendek İlçe Meydanında ortaklaşa düzenlediği “Türk Dünyası Kültür Şöleni”13 Türk Devletin katılımıyla gerçekleşti. 13 ülkeden yaklaşık 150 kişilik halk oyunu ekibinin katıldığı şenliklerde Sakarya’dan, Sakarya İl Kültür Müdürlüğü Halk Oyunları ekipleri, Hendek İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ekipleri, Sakarya Romanlar Derneği ekipleri de yer alarak Sakarya, Karadeniz, Artvin ve Roman oyunlarını sergilediler. Şenliğe Türk Dünyasından Kazakistan, Başkurtistan (Rusya), Çuvaşistan (Rusya), Tataristan (Rusya), Gagavuz Yeri (Moldova), Kırgızistan ve Özbekistan’dan gelen konuklar dansları ve şarkılarıyla renk kattı. Program TRT ve bazı özel kanallar tarafından da takip edildi.
Vali Büyük, programda


Programa AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Sakarya Barosu Başkanı Nihat Nalbantoğlu, TÜRKSOY Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Temsilcisi Askar Turganbayev, daire müdürleri, STK temsilciler ve çok sayıda Hendekli katıldı.
Ortak medeniyetin çocukları


Programda bir konuşma yapan TÜRKSOY Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Temsilcisi Askar Turganbayev, Hendeklilerle buluşmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Ortak bir geçmiş, tarih ve medeniyetin çocukları olarak bir arada olmanın keyfini yaşıyoruz. Orta Asya’dan Balkanlara, Adriyatik’ten Çin’e kadar uzayan geniş bir coğrafyada yaşayan Türk milletinin birlikteliğinin her alanda sürmesini diliyorum.” Dedi.
Her alanda birliktelik


Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’de yaptığı konuşmada, TDBB’ni 2003 yılında kurduklarını ve Türk Dünyasının yerel yöneticileri ile birlikteliği hedeflediklerini belirterek, “Daha önce yerel anlamda devam eden birlikteliğimize bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz bu şenliğimizde eklendi. Dilde, fikirde, kültürde, her alanda birlikteliği hedeflediğimiz çalışmalarımızda bugün meydanda şarkılarımız, türkülerimiz yankılanacak. Kalplerimiz ısınacak, birbirimize daha da hoş bakacağız. Birbirimize bir adım daha yaklaşacağız. Bu birlikteliğin artarak devam etmesi dileğiyle, şenliğimiz hayırlı olsun” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından program Sakarya İl Kültür Müdürlüğü Halk Oyunları ekiplerinin oyunuyla  başladı. Daha sonra Kazakistan, Başkurtistan (Rusya), Çuvaşistan (Rusya), Tataristan (Rusya), Gagavuz Yeri (Moldova), Kırgızistan ve Özbekistan’dan gelen halk oyunları ekipleri gösterilerini gerçekleştirdi. Programın ardından, plaket töreni yapılırken, İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ekipleri Sakarya Romanlar Derneği halk oyunları ekipleri de birer gösteri sundular.