Bosna-Hersek’te Bir Tarih Yeniden Canlandı

SARAYBOSNA MEVLEVİHANESİ’NİN AÇILIŞINI AHMET DAVUTOĞLU YAPTI

Selçuklu Belediyesi tarafından Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna’da yeniden inşa edilen Saraybosna Mevlevihanesi’nin açılışı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Programa Hendek Belediye Başkanı ve TDBB Başkan Yardımcısı Ali İnci’de katıldı. İnci, Bosna’da böyle bir eserin açılışında yer almaktan gurur duyduğunu söyledi.

Bosna-Hersek'in Başkenti Saraybosna'nın Milyatska Nehri kenarındaki Bentbaşı mevkisinde bulunan ve 1950'lerde Yugoslavya dönemindeki "kültürel talanda" yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi Selçuklu Belediyesi'nin maddi desteği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)’nın çalışmaları ile yeniden inşa edildi.

Büyük katılım

Saraybosna'ya hakim bir tepede, tarihi Sarı Tabiya'nın hemen altında ve Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği'ne 50 metre uzaklıkta bulunan mevlevihanenin açılışı için düzenlenen törene, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TİKA Başkanı Serdar Çam, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hendek Belediye Başkanı ve TDBB Başkan Yardımısı Ali İnci, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Saraybosna'nın Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacibayriç ile çok sayıda yetkili ve vatandaş katıldı. Ezeli ve ebedi dostluğun nişanesi

Mevlevihanenin açılışında yaptığı konuşmada, bu manevi ve tarihi mekanda, şehitlerin ve Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ile tarihleri, asırları aşarak bir geleneğin bu günlere taşınmasına vesile olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin huzurunda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu; “Tarihi Saraybosna Mevlevihanesinin yeniden açılması nedeniyle Türkiye'nin Dışişleri Bakanı aynı zamanda bir Konyalı ve bir Saraybosna aşığı olarak olarak büyük gurur duyuyorum. Bu güzel eser Türkiye Cumhuriyeti ile Bosna Hersek Cumhuriyeti arasındaki ezeli ve ebedi dostluğun bir nişanesi olarak inşallah ebediyete kadar burada kalacak. Medeniyetimizin Anadolu'daki ve Rumeli'deki bu 2 büyük abide şehri, bu eserle yine ebediyete kadar bağlanmış oluyor " dedi.

Saraybosna Mevlevihanesi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 1463'te inşa edilen, 1600'lü yıllarda yıkılan, 1781 yılında yeniden inşa edilen ve son olarak 1951 yılında eski Yugoslavya döneminde yıktırılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi'nin yenden inşasına, Selçuklu Belediyesi ve TİKA tarafından geçen yıl başlandı. Kısa sürede tamamlanan Saraybosna Mevlevihanesi, başkente hakim bir tepede, tarihi Sarı Tabya'nın hemen altında ve Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarına 50 metre uzaklıkta bulunuyor. Tarihi Mevlevihane, daha önce Milyaçka Nehri kenarındaki Bentbaşı mevkisinde bulunuyordu."Balkanlar Mevlevihane Araştırma Merkezi" olarak bundan böyle hizmet verecek ve Hacı Muyaga Vakfı tarafından işletilecek mevlevihanede, Mesnevi dersleri, Mesnevi'nin Türkçe ve Boşnakça çevirileri ve kültürel etkinlikler yapılacak.