Sakarya UMKE (Ulusal Medikal Arama ve Kurtarma) nın organize ve ev sahipliğinde yürütülmekte olan afet kbrn  tatbikatı, Cuma günü 14:00 suların da Hendek ilçesi Salman Dede mesire alanına kurulan kamp ile başladı. 

Çevre illerden gelen UMKE ekiplerininde katılımı ile düzenlenen tatbikatta çok sayıda UMKE ekibinin katıldığı bildirildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve TRAC Sakarya şubesi üyeleri araç ve ekipmanlarıyla tatbikatta UMKE ekipleriyle  birlikte çalışmalar sürdürdü.  
Tatbikatın ilk günün de Hendek Salman dede mesire alanında hazır olan UMKE ekipleri şöyleydi ; Karabük UMKE  , Bolu UMKE,  Bartın UMKE , Düzce UMKE, Kocaeli UMKE  ekipleri yanı sıra çeşitli çevre illerdeki UMKE ekipleri de tatbikata dışarı dan destek sağladı.
Tatbikatın ilk günün de 60 civarı UMKE üyesinin katıldığı bildirildi. 28 - 29 ve 30 Ekim tarihlerin de çeşitli bölgelerde uygulamalar ile sürecek olan afet (KBRN) tatbikatına TRAC Sakarya ekibinin araç tanıtımı yapıldı. Bunun yanı sıra TRAC SAKARYA şubesi yetkililerince UMKE ekiplerine afet durumunda yaşanabilecek haberleşme sorunlarının aşılması hususlarında gruplar halinde çeşitli uygulamalı derslerle afet tatbikatının vazgeçilmez unsurlarından haberleşmenin önemini dile getirdiler. 
Hendek Salman Dede mesire alanında 2 gün boyunca eğitim alacak olan ekipler, 30 Ekim tarihi saat 13:00 de 1. Organize Sanayi Bölgesinde tatbikatın 1 ayağı olarak senaryo gereği düşünülen depremde yıkılan eski Abdülhamit toprak huzur evi ve bahçesin de yaralanan ve de bu alanda çıkan kimyasal yangından yapılması gerekenleri senaryo gereği Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerince kurtarılan yaralılara müdahale edecekleri bildirildi.

Tatbikatın 2. ayağı olan Toyotasa Hastanesi bölgesinde bulunan afetlerde kullanılmak üzere dizayn edilen seyyar hastanede yaralılara ilk müdahale yapılacak ve KBRN'ye müdahale ne şekilde yapılacağı gösterilecek.
 Hendek Salmen Dede mesire alanında başlayan afet tatbikatı oldukça renkli geçti. UMKİ KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer) tatbikatı olarakda bilinen bu tatbikatta haberleşmesini TRAC Sakarya şubesi personeli sağlamak üzere tatbikatta ekipmanları ve mobil araçlarıyla üstün başarı sağlayacakları tahmin edilmektedir. 
Pazar günüde sürecek olan Afet (KBRN) tatbikatına TRAC Genel Başkanı Aziz ŞASA’nın da tatbikatı izlemesi bekleniyor.

Cuma günü saat 14:00 de çadırların kurulması ile, kampın başlamasından itibaren kampın ilk gecesinde deprem bölgesi olan VAN'dan gelen talep doğrultusunda 4 kişilik UMKE ekibi, bu sabah uçak ile  Van'a hareket etti.