İslam,Hendek’te incelemelerde bulundu

Bilgilendirme toplantısı

Hendek’te, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, AK Parti Hendek İlçe Başkanı Ali Kemal Sofu, AK Parti Hendek Kadın Kolları Başkanı Emine Tosun, belediye meclis üyeleri, kurum müdürleri, muhtarlar ve STK temscilcileri tarafından karşılanan Bakan İslam, Hendek Gençlik Merkezine geçerek Hendek’te yaşanan sel felaketinin bilgilendirme toplantısına katıldı.

Metre kareye 108 m3 yağmur

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin sunumuyla gerçekleşen bilgilendirme toplantısında İnci, Hendek’te sel felaketi ile ilgili detaylı bir sunum yaptı. Hendek’te 45 merkezin yağan yağmurdan etkilendiğini söyleyen İnci, “Hendek İlçe Merkezi ve mahallelerinde yoğun bir yağış olarak kendini göstermiş olup metre kareye 108.9 m3 yağmur suyu düşmüştür. Yoğun yağış neticesinde ilk tespitlere göre ilçe merkezi ve 45 yerleşim biriminde derelerde taşma evlerde su baskını ve sel felaketine yol açmıştır. Yaklaşık olarak; 300 Konut, 100 İşyeri, 30 Fabrika su baskınına maruz kalarak etkilenmiştir.”dedi.

Hasar oranı %78.54

İnci sözlerine şöyle devam etti:” Hendek Kaymakamlığı, Hendek Belediyesi ve 112 Acil servisi su baskınından zarar gören 12 Aile 70 vatandaşımıza acil müdahalede bulunarak, Hendek Kaymakamlığı ve Hendek Belediyesi, Sosyal Tesislerinde çevredeki Otellerde barınmaları ve sosyal ihtiyaçları karşılanmaya devam etmektedir. İlçe kriz merkezimiz tarafından meydana gelen mal kayıpları ve hasar durumlarını tespit etmek amacıyla komisyonlar oluşturulmuştur. Komisyonlarca aralıksız hasar tespiti çalışması devam etmekte olup ilk tespitlere göre su baskını ve selden etkilenen yerleşim merkezlerinde bulunan 26.920 dekar tarım arazisi ve ekili ürün etkilenmiştir. Hasar oranı %78.54’tür. “

Başkanlara teşekkür etti

Programda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç.Dr. Ayşenur İslam, “Şuanda yapılması gerekenleri arkadaşlarımız yapıyor. Önce hayatı normale döndürmemiz gerekiyor bu alanlarda. Bir taraftan evlerle alakalı, konutlarla alakalı barınma ihtiyacı ortaya çıkacak insanlar var, diğer taraftan ekili alanlara zarar geldiği için ekonomik anlamda bizi zorlayacak bir zarar var. Her ikisi açısından da ne yapabileceğimize acilen bakacağız. Şuan yapılması gerekenleri arkadaşlarımız yapıyor." Hayatı önce normale döndürmek gerektiğini anlatan İslam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ondan sonra uğradığımız ziyanın karşılanması, çiftçilerimizin tekrar tarıma dönebilmeleri için neler yapacağımıza bakacağız. Sanayicilerimiz de bir miktar zarar ziyan var. Anladığım kadarıyla buradaki OSB de durmuş vaziyette çalışmalar. Onların yeniden başlaması için yapmamız gereken işler var. Bunları hep beraber yapacağız. Bütün belediye başkanlarımıza, valimize, ilgili birim ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.”