Büyük Şehir Belediyelerince ve ilçe belediyelerince beklenen Kentsel dönüşüm yasası TBMM genel kurulunda kabul edildi.

Uzun süredir Kamuoyunda "kentsel dönüşüm yasası" olarak bilinen "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun" yasalaşarak öncelikle riskli yapılar düzenlenmesine öncelik vererek çalışmalara başlanacağı öğrenildi.

Bina üzerinde yapılan incelemeler sonrasında kontrollerde alınacak olan "sağlam" raporu statüsünü sağlayamayan bina sahiplerine bina ile ilgili gerekli işlem ve tebliğler yapılarak kanun müeyyideleri uygulanacağı öğrenildi.

Kanun maddeleri önceliği bina sahiplerinin uzlaşılarak çürük olan binaların yerine yenileri yapılması konusunda öncelikle uzlaşma yolunu seçtikleri öğrenildi.
 
Kentsel dönüşüm sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın ilgili birimleri yürüteceği projelerle önceliği deprem bölgesi ve çarpık kentleşmenin yer aldığı iller den başlanacağı öğrenildi.
 
Ayrıca konun gecekondu sahiplerini de ayrıca düşünerek kimsenin madur olmamasını amaçladığını, gerektiği taktirde nakti yardım ve kira yardımlarıyla ailelerin belirli sürelerce desteklenmesi konusunda çalışmalar yürütüleceği öğrenildi.
 
Yürürlüğe giren kanunca uygulanacak olan Kentsel dönüşüm alanlarına Büyükşehir belediyeleri yürütülen proje çerçevesin yıkılan ibadethane ve yurtların yerine yenisini yapılacağı açıklandı.