Finansal eğitim programlarının geliştirilmesi, finansal konuların ve risklerin anlaşılması ihtiyacına yönelik farkındalığın artırılması amacıyla ev hanımlarına yönelik SATSO Konferans Salonunda düzenlenen seminerde Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Serdivan Kaymakamı Muhsin Çatmadım, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Işıksu, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, KOSGEB ve Habitat Derneği temsilcileri ile yaklaşık 300 katılımcı yer aldı.

Yeryüzünün bir denge üzerine yaratıldığını, her şeyde olduğu gibi kadın ve erkek nüfusu açısından da bir denge unsuru bulunduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Kadınların sezgileri erkeklerden çok daha güçlü olabiliyor. Toplumun yarısını oluşturan kadınların bilgi ve becerisinden faydalanmamak ülkemiz açısından da büyük bir kayıptır. Bazen çeşitli yerlerde ödüller veriyoruz. Özellikle okullarda yapılan yarışmalarda ya da sınavlarda, ilk 10’da 7-8 tane kız çocuğu çıkıyor. Onların okutulmaması ve bilgi ile becerilerinden faydalanılmaması hem bizler, hem de memleketimiz, hatta dünya için ne kadar büyük bir kayıp olur.

Allah indinde herkesin eşit yaratıldığına ve eşit olduğuna şahidiz. Kadınlara hak ettiği yerleri sunmak gerekiyor, bu yönde büyük çaba verildiğini de görüyoruz. Ancak sırf kadın olduğu için de, illa bir yere getirmek doğru bir şey değil. Bazen bu konuda da aşırıya gidiliyor, o zaman neredeyse biz erkekler, erkek haklarını savunacak duruma geliyoruz. Kadın ya da erkek kim olursa olsun, herkes hak ettiği yere gelmeli. Bir bayan erkekle aynı işi yapıyorsa, aynı başarıyı gösteriyorsa eşit ücret vermeliyiz. Erkeğe daha fazla ücret vermek doğru değil. Benzeri beceriler ve başarılar anlamında nitelik bakımından bayan daha üstün ise,  onu da terfi ettirmek gerekir, yani sırf bayan diye hakkını yememek lazım.


Her zaman doğruluğuna katıldığım ‘Yuvayı yapan dişi kuştur’ sözü gerçekten önemlidir. Aile ekonomisini, geliri, gideri genelde kadınlar dengeler. Eğer evdeki kadın müsrif, marka tutkunu, bol para harcayan bir insan ise, ne kadar para kazanırsanız kazanın hakikaten bir tasarruf yapmak, başarı sağlamak mümkün değildir. Hanımların sezgileriyle, nereden ne gelecek, nasıl bitecek, birçok şeyi önceden anlar ve hiç külyutmazlar, çoğunlukla yalanı da hemen yakalarlar.

Beşikten mezara kadar eğitim zaten bizim dinimizin en önemli emirlerinden birisidir. ‘Ben üniversite bitirdim, üzerine gram ilave yaparsam, bu beni yaşatır’ dememek lazım, devamlı teknolojiyi takip etmek, çevrede ne var ne yok, nereden ne para kazanabilirim, nasıl daha iyi ilerletebilirim diye sorgulamak gerekiyor. Bu da, eğitimle tecrübeli olan insanlardan istifade ederek olabilir.

Finansal okuryazarlık, paranın sevk ve idaresi, optimum seviyede paranın satın alabileceği en değerli şeyi alabilme becerisidir. İnsanların ihtiyaçları sınırsız, ancak kaynaklarımız sınırlıdır. Finansal okuryazarlık biraz da sınırlı kaynaklarımızı sınırsız ihtiyaçlarımız ile örtüştürme sanatı, paranın, para hükmündeki değerlerinin sevk ve idaresidir. Eskiden köylerde buğday ve onun türevleri olan hububatlardan, süt ve sütün türevlerinden birbirinden lezzetli onlarca yemek yapılırdı, dışarıdan bir şey alma gereksinimi olmazdı. Kadınlar bunlarla ekstra masraf yapmadan sofraları donatırlardı. Şimdi ise insanlar köydeki evine ekmeği ve diğer ihtiyaçlarını dışarıdan alıp götürüyor. Kendisi yetiştirmekten uzak kalmış insanlarla dolu çevremizde, her şeyi dışarıdan hazır alıp, markalı ve pahalı ürünlerle besleniyoruz. Aslında elimizdeki imkânları iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
İşte bu durumda kadınların aile ekonomisine katkı sunması açısından yapabilecekleri çok fazla alternatif mevcut. Eşleriyle birlikte çalışan özel işletmelerin çok daha başarılı olduğu gözlemlenmektedir” dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Işıksu moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde, ev hanımlarına yönelik bireyin bütçeleme, tasarruf, borç alma ve yatırım gibi temel kavramlar konusunda çeşitli bilgiler de aktarıldı. Ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği ve soru-cevap bölümü ile son bulan programda, seminere katılanlara katılım belgesi de verildi.