Bismillahirramanirrahim

Bütün hamdler ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed.

Değerli okurlarım! Yüce Allah (c.c.) tarafından Cebrail (a.s.) aracılığı ile Hz. Muhammed (s.a.v.) e arapça olarak indirilmiş, bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş, mushaflarda yazılı, Fatiha Suresi ile başlayıp Nâs Suresi ile sona eren kelâmıdır.

Kur’an-ı Kerim ilahi kitapların sonuncusudur. Kur’an-ı Kerim okumak, mü’müminin Mevla Teâlâ ile konuşmasıdır. İslâm'ın kutsal kitabının özel adı olan Kur'an kelimesi, Cenab-ı Hak tarafından altmış sekizkadar ayette kullanılır.

Kur’an-ı Kerim okumanın edepleri.

1-Kur’an-ı Kerim okumadan önce dişleri misvakla temizleyip abdest aldıktan sonra tenha bir yerde ciddiyet ve tevazu ile oturmalı.

2- Yüzünü kıbleye karşı çevirerek oturmalı,

3-Kur’an-ı Kerim okumaya başlarken Eüzü ve Besmele çekmek”

4-Tecvid üzere okumak.

5-Manasını düşünerek okumak.

5-Hüzünlü ve yanık bir sesle okumak.

6-Ağlayamazsada ağlar gibi yapmak.

7-Kur’an-ı Kerim’i ezberlemeye çalışmak

8-Kur’n-ı Kerim’i okurken zorlansa da okumayı bırakmayıp devam etmek. Çünkü bu şekilde okumaya devam eden kişi iki kat sevap alır.

9-Kur’an-ı Kerim’i ezbere bilse dahi okurken yüzüne bakmak.

10-Kur’an-ı Kerim okurken her ayet başında durmak.

11-Rahmet ayeti geldiğinde Mevla Teâlâ’dan istekte bulunmak.

12-Azap ayeti okunurken Mevla Teâlâ’ya sığınmak.

13-Kur’an-ı Kerim ağır ağır tane tane okumak.

14-Yüzünden Kur’an okumayı unutmamak. Güzeller güzeli (s.a.v.) “Ümmetimin günahları bana sunuldu. Bunların arasında ayet veya bir sureyi öğrenip de onları unutmasından daha büyük bir günah görmedim.”

15-Oturulan evlerde Kur’an okumaya devam etmek.

16-Secde ayetleri geldiğinde secde yapmak.

Kur’an-ı Kerim okumanın sevabı

Ebu Saidi'l-Hudrî (r.a.) anlatıyor: "Resülullah (s.a.v.) buyurdular ki: "Kur'an ehli yani onu okuyan, onunla amel eden cennete girdiği vakit, kendisine: "Oku ve yüksel!" denilir. O da okur ve yükselir. Her ayet için bir derece verilir. Böylece o bildiği ayetleri sonuna kadar okur ve her biri için bir derece alır."

İbnu Büreyde'nin babası (Büreyde) anlatıyor: "Resûlullah (s.a.v.) buyurdular ki: "Kıyamet günü Kur'ân-ı Kerim rengi uçuk bir adam gibi gelir ve okuyucusuna: "Seni gece uykusuz ve gündüz susuz bırakan benim" der."

Ebu Hureyre (r.a.) anlatıyor: "Resülullah (s.a.v.) buyurdular ki : "Aziz ve celil olan Allah (c.c.) buyurmuştur ki: "Kulum, beni andığı ve dudakları benim için kımıldandığı an ben kulumla beraberim." Kur’an okumak kalplere şifadır.” Sizin en hayırlınız, Kur’an-ı Kerim öğrenen ve öğretendir. (Hz. Muhammed (s.a.v.)

Rabbim Kur’an-ı Kerim’in nurlu yolundan ayırmasın şefatine nail eylesin..

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed.