Gelecek Enerji

Enerji kaynakları gün geçtikçe nüfusa bağlı ihtiyaçlar arttıkça kaçınılmaz hale gelmektedir. Enerji, devlet politikası haline gelmiştir. Nitekim dünyada güçlü devletler, enerjisini kendi üreten devletlerdir.

Dünyamızda hiçbir şey sonsuz olmadığını görmekteyiz. Her başlangıç bitişe mahkûmdur. Ahenk içerisinde oluşan dünyada biten bir şey, başka faydalarla da ortaya çıkmaktadır. Yaşadığımız dünyada enerji kaynaklarını verimli kullanmak ve istifade etmek gerekir. Gereksiz yere harcanan enerji, geleceğimizden gitmektedir.

Gelecekte enerji güçtür. Ulusal devletler enerji kaynakları daha çok olan ülkeleri sömürmektedir. Gelecekte enerji, günümüzde de olduğu üzere savaştır, kandır.

Enerjinin bu kadar önemli olduğunu bilmeliyiz. Enerji kaynaklarımızın kıymetini bilmeli israftan kaçınmak gerekir.

Günümüzde, enerji kaynakların çeşitliliği de artmaktadır. Doğalgazdan suyun ısıtılmasıyla enerji buhar kazanlarıyla elektrik üretilmektedir. Nükleer santraller gelişmiş ülkelerde yaygındır.

Türkiye’ de rüzgâr tribünleri, güneş panelleri yaygınlaşmaktadır. Maliyetlerin düşmesi ile enerji kaynağını kullanımı yaygınlaşması hakikaten güzel. Ayrıca yeni bir iş gücü de ortaya çıkarak istihdama katkı sağlamıştır.

Rüzgâr tribünleri, rüzgârı bol olan ülkemizde devlet teşvikiyle yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde rüzgâr haritaları çıkarılmış ve bölgeler tespit edilmiştir.

Aynı şekilde güneş haritaları da çıkarılarak güneş panellerinin konulacak yerleriden tespiti yapılmıştır.

Bizlerin katkısı bu enerji teknolojilerini geliştirmek, ar – ge yapmak verimliliği arttırmak gerekiyor. Sanayicisi; yedek parça malzeme üretimi, mühendisi ve teknikeri; teknoloji ve enerji verimliliğinin artırılması yönünde çok çalışmalıyız.

Enerjisi güçlü olan devletlerarasına girmeliyiz. Dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor.

Artık çok geç kalmadan geleceğimize, enerjik bir ülke bırakmalıyız.

 

Hüseyin ÇİT

Bilgisayar Yüksek Mühendisi