Nüfus arttıkça enerji ihtiyaçları artmaktadır. Enerji ihtiyacı günümüzde vazgeçilmez durumdadır. Devletlerin, enerji politikaları ve enerji haritaları önem arz etmektedir. Hatta bu konuda hükümetler enerji için bakanlık kurmak durumunda kalmıştır.  

Ülkemizde son zamanlarda elektrik enerjisi kesintileri birçok sorunları ortaya çıkarmıştır. Ne hikmetse bu sorunlar kışın çok soğuklarda, yazında çok sıcaklarda ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı enerji güvenliği son dönemde ülkemizin  gündemini meşgul etmektedir. Son dönemde yaşanan büyük çaplı elektrik kesintileri acaba siber saldırı kaynaklı mı?  sorusunu düşünmek gerekiyor. Değişik ülkelerde ve ülkemizde enerji sistemlerine siber saldırılar olmaktadır.

Aslında enerji kesintisinin sebeplerine bakmak lazım. Sebep – sonuç ilişkisi dâhilinde düşünmek, ülkemizin jeopolitik durumu göz ardı etmemek gerekir. Siber güvenlik için, ülkemizin kendi yöntemleri olmalıdır; 

  • Saldırıların tespiti,

  • Saldırıların adreslerin belirlenmesi,

  • Saldırıyı yapanların açıklanması,

  • Saldırılara karşı caydırma ve karşılık verme.

Ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan ciddi elektrik kesintilerinden dersler almalıyız
 Bu saldırılar, ülkemizin kritik alt yapısı ve başta askeri gücü olmak üzere diğer ulusal güç unsurlarının komşu ya da hasım devletlerce barışta ve savaşta caydırma ya da imha amacı ile siber saldırılar yapacağını göstermektedir.

Birileri istemeyince elektriklerimiz kesilecek, uçaklarımız uçmayacak, bankalarımız kilitlenecek, ordumuz savaşamayacak, kaos olacak, tüm değerli bilgilerimiz çalınacak ya da araçlarımız imha olacaktır. Tedbir almak için zaman çoktan geçmiş ama henüz geç kalınmamıştır.

Ülkemiz de acil olarak, önemli bir siber saldırının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği daha ziyade, ne zaman gerçekleşeceğine yoğunlaşmalıdır. Enerji sistemlerimize sızmış olabilecek bağlantıları çözmeli, yeni teknik yöntemlere ve ulusal teknolojilere ihtiyacımız vardır.

Siber güç, büyük devletler karşısında ayrı bir savaş stratejisidir. Siber güvenliğin mühendislik isteyen teknik yönleri kadar, bu alanda strateji geliştirecek çeşitli disiplinlerden akademisyenlere, mühendislere ve altyapıya ihtiyaç vardır. Ülkemiz de bir an önce siber güçten yararlanmanın yollarını geliştirmelidir.

Bu türden bir saldırının önüne geçmek için ise korkuya bağlı bilgi güvenliğinden çok farkındalık endeksli bilgi güvenliğine, ezbere dayalı risk analizden ziyade doğru ve gerçekçi risk analizine ve sızma testlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizin insan gücü ve imkânları bunları sağlamaya yeterlidir.