Bismillahirrahmanirrahim

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam Âlemlerin Efendisi, Hz. Muhammed Mustafa  (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed
Medine-i Münevvere Bir aşktır, bir arzudur, bir vuslattır, bir sevdadır, bir muhabbettirbir hasrettir bir özlemdir..
Medine-i Münevvere’ye duyulan özlemin altında yatan, Kâinat’ın en güzeli Hz Muhammed Mustafa (s.a.v.) e duyulan özlemdir..

İlk İslam devleti-nin kurulduğu ve içinde yeryüzünde ibadet kasdıyla Yapılabilecek üç mescidden biri olan Mescid-i Nebi’nin bulunduğu Arabistan’ın Hicaz bölgesinde yer alan kutsal şehir. Şehrin eski adı “yesrip” olup, Hicretten sonra Âlemlerin Efendisi (s.a.v.) bu adı değiştirerek buraya Medine denmiştir.
 
Medine-i Münevvere’nin kelime anlamı “şehirdir”Ancak, bir yere nispet edilmeksizin kullanıldığı zaman Medine şehri kastedilmiş olur. Medine kelimesi Kur’an’ı Kerim’de Mekki ayetlerde “Medain” şeklinde çoğul olarak geçer.
 
Medine’i Münevvere coğrafi konumu itibariyle verimli bir vahadır. Kuzey batısında akik vadisi ile ayr dağını güneyden kucaklayan Si’la dağı, kuzeyinde kunat vadisi ile Uhud dağı şehrin ortasını yararak geçen ve Küba’daki Ranune vadisini de içine alan Batman vadisi yer alır.
 
Batısında ki Hürretü’l-Garbiye boğazı ile doğusunda ki Hüretü’ş-Şark iyye boğazı bu vadilerle bitişir. Sevr dağı ile Ayr dağının Mescid-i Nebiye uzaklıkları 8 km. bu iki dağın birbirine olan uzaklıkları ise 16 k.metredir.
 
Eski ismi Yesrib-di Kâinatın Gülü (s.a.v.)  buraya Hicret edince “Medine-yi Münevvere” nur beldesi oldu.
 
Hicretten sonra ise, peygamberin şehri anlamında” Medinetü’n-nebi”,denilmiş ve sonraları 94 isimle anılmaya başlamış.  Fakat ”Medine”,meşhur olmuştur.
 
Medine’i Münevvere’nin Tarihçisi Semhudi isim çokluğu, isim sahibinin şerefliliğine delalet eder. Ayrıca, Medine’i Münevvere’nin Tevrat’ta 40,ismi bulunduğunu bildirir.
 
Allah Resulü (s.a.v.) Tebük gazasından dönerken Medine’i Münevvere görününce işte Tabe! Demiş Tabe ve Tayyibe isminin, Medine’i Münevvere’yi Hz. Allah (c.c.) tarafından verildiğini açıklamıştır. (Müslim-Sahih, )
 
Burada Yahudiler ve onlarla birlikte ”Evs”ve”Hazreç” kabileleri oturuyordu. Medine-i Münevvere’nin . Mekke’i Mükerreme’ye uzaklığı 450, km. dir. Kızıl denizden-de yaklaşık 200, km. içerdedir. Deniz seviyesinden yüksekliği 639. metredir.
 
Yer üstü sularının kaynağı yağan yağmurlardır. Medine’i Münevvere’de yazlar sıcak geçer, ancak bununla birlikte havası bunaltıcı olmayıp gayet latiftir. Kışları ise hava serin ve yağmurludur. Üretilen mahsullerin başında hurma gelmektedir, ayrıca portakal, limon, üzüm, şeftali, muzda yetişir.
 
Medine’i Münevvere şehri, kuzey tarafında 4 km. uzaklıkta Uhud dağı ve ayr dağları ile çevrili, kuzeye doğru hafif meyilli bir ova da bulunmaktadır.
 
Hicretten hemen sonra Güzellerin en güzeli ilk iş olarak yaptığı şeylerden biriside, bir mescit inşa etmek olmuştur.
 
Bu mescidde günlük 5 vakit namazların kılındığı yer olmanın yanında, aynı zamanda kurulan devletin idari merkezi konumundaydı.
 
Kanuni, Sultan Süleyman Medine-i Münevvere kapılar ve burçlarla donatılmış 35- 40- ayak yüksekliğinde ikinci bir surla çevrelemiştir.
 
Rabbim bu kutlu beldeyi ziyaret etmeyi nasip eylesin.
Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed