Arapça ‘şfk ‘ kökünden gelen ‘ŞEFKAT’ kelimesi sevecenlik, koruyarak sevme duygusu, bir şeyin üzerinde titreme ve merhamet gösterme, sevgi türünde ilgi duyma anlamına geliyor.

Biraz da unutulmuş bir duygu şefkat ;öksüz kalmış kenara itilmiş, hatta aşağılanmış bir duygu. Neden mi? Şefkatli insanların zayıf ve ezik olduğu algısı daha yaygın günümüzde. Şu an işleyen sistem hırs, rant ve ‘ hep bana ‘ olgusu içinde işlediği için sisteme aykırı bir duygu şefkat. Ama bu sadece dünya gözüyle bakan sisteme yenik düşen ve bir parça bile ruhsal gelişim sağlayamamış insanlar için böye.

Bunu kameraların işleyiş sitemiyle örneklendirerek açıklamak istiyorum. CAMERA OBSCURA ; bir duvarında küçük bir delik olan karanlık oda anlamına gelir ( kameranın keşfi bu şekilde olmuştur).Karanlık odaya küçük delikten giren ışık delikli duvarın tam karşısındaki duvara ters görüntüsünü yansıtır. Kamera makinalarında objektiften giren ışığın oluşturduğu görüntü de karanlık odadaki gibi terstir. Fakat aynalar yardımıyla görüntü ters çevrilerek gerçek görüntü elde edilir.

Şefkat de bir aynadır. Bize yansıyanı tersine çevirip gerçeği görmemizi sağlayan. Bizi aydınlatan, ruhsal gelişimimize katkı sağlayan . Bize insan olduğumuzu hatırlatan huzur verici bir duygu. Bunu anlatan bir sürü özlü söz vardır geçmişten günümüze gelen:

Şefkat zekayı aydınlatmakla kalmaz kalbi de ısıtır. Alphonse de La MARTİNE

Geçmişe dönüp öğretmenlerimizi takdirle anarız; ama insan ruhuna dokunmayı bilenleri asla unutmayız. Müfredat elbet de gereklidir, ancak bir bitkinin büyümesi için su ne kadar gerekliyse, bir çocuğun büyümesi için de şefkat o kadar gereklidir. Carl JUNG

Istırapları dindiren paradan çok şefkatdir. Jea 3. RAUSSEAU

Şefkat ve merhamet de güneş gibi ol. MEVLANA

İzin verelim de içimizde var olan ama çıkmasına engel olduğumuz şefkat duygusu açığa çıksın ve yayılsın birbirimize daha çok sevgi ve merhametle davranalım..

Melek BAŞKALYONCU