Sakarya Makedon ve Tüm Göçmenler Derneği’nin Balkan Gecesi programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sakarya Balkanlar’dan, Kafkaslardan ve Anadolu’nun pek çok yerinden gelen insanların yaşadığı bir huzur ve kardeşlik coğrafyasıdır. İnsanlığın barışa hasret kaldığı, masum insanların hunharca katledildiği günümüz dünyasında bir kardeşlik ve barış kenti olarak varlığını sürdürmektedir” dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Bizleri davet ederek hemşerilerimizle bir arada olmamıza zemin hazırlayan herkese şükran duygularımı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Balkan Gecesi

Sakarya Makedon ve Tüm Göçmenler Derneği, Erenler Kültür Merkezi’nde Sakarya – Rumeli Balkan Gecesi düzenledi. Geceye, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, AK Parti Milletvekilleri Hasan Ali Çelik ve Ali İhsan Yavuz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Mustafa Ak, Erenler İlçe Başkanı Osman Hira, Balkan göçmenleri ve Sakaryalılar katıldı. 

Hep birlikte yaşamak

Gecenin ilk konuşmasını gerçekleştiren Sakarya Makedon ve Tüm Göçmenler Derneği Başkanı Zeki Sürer, geceye katılan herkese çok teşekkür ederek, “Kültürümüzü yaşatmak ve bir arada olmak amacıyla düzenlediğimiz geceye teşrif ederek bizleri onurlandıran başkanlarımıza ve hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür organizasyonlar düzenleyerek bir arada yaşama kültürünü en güzel şekilde devam ettireceğiz” dedi. Daha sonra kürsüye çıkarak bir selamlama konuşması gerçekleştiren Sakarya Valisi Mustafa Büyük, “Hemşeri gecelerine katılarak vatandaşlarımızla bir arada olmak bizleri mutlu ediyor. Düzenledikleri bu güzel organizasyon için emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi. 

Huzur ve kardeşlik coğrafyası

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise Sakarya’nın huzur ve kardeşlik coğrafyası olduğunun altını çizdi. Başkan Toçoğlu, “Coğrafyamızın dört bir yanından; Üsküp’ten, Kalkandelen’den, Debre’den, Kocacık’tan, Kırçova’dan, Ohri’den, Sarayevo’dan, Manastır’dan, Priştina’dan, Resne’den, Pirlepe’den yıllar önce bu şehre gelen kardeşlerimi saygı ve muhabbetle kucaklıyorum. Balkanların tüm renklerinin temsil edildiği Sakarya’dan gönül coğrafyamız Balkanlar’a selam olsun. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi Sakarya Balkanlar’dan, Kafkaslardan ve Anadolu’nun pek çok yerinden gelen insanların yaşadığı bir huzur ve kardeşlik coğrafyasıdır. İnsanlığın barışa hasret kaldığı, masum insanların hunharca katledildiği günümüz dünyasında bir kardeşlik ve barış kenti olarak varlığını sürdürmektedir” diye konuştu. 

Bir arada yaşama tecrübesinin başkenti

Sakarya’da her kültürün kendini özgürce ifade edebileceği bir ortama sahip olduğunu dile getiren Başkan Toçoğlu, “Sakarya kardeşliğin, hoşgörünün ve bir arada yaşama tecrübesinin başkentidir.  Biz Türk milleti olarak tarihin her döneminde dini, ırkı, milleti ne olursa olsun hep mazlumun yanında yer aldık. Dün nasıl Bosnalı kardeşlerimizin yanında yer aldıysak, bugünde yardım elimizi ekmek kuyruğunda canlarını veren masum Suriye halkı için uzatıyoruz.  Bizi birbirimize bağlayan bu güçlü bağın hiçbir zaman kopmayacağına olan inancımı bir kez daha belirtiyorum” ifadelerini kullandı.


Sakarya gelişiyor, güzelleşiyor

Başkan Toçoğlu’nun ardından selamlama konuşması gerçekleştiren AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Başkanımız Zeki Toçoğlu çok güzel ifade ettiler. Sakarya’mızda birlikte yaşamanın, kardeşliğin en güzel örneklerini böyle güzel gecelerde görüyoruz. Sakarya’mız bu kadar güzel olmasa neden bu kadar göç alsın, vatandaşlarımız şehrimizi tercih etsin. Hamdolsun Sakarya hızla gelişiyor, büyüyor, güzelleşiyor” dedi.

Türkiye tarihine sahip çıkıyor

Son olarak konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Bizleri davet ederek hemşerilerimizle bir arada olmamıza zemin hazırlayan herkese şükran duygularımı ifade etmek istiyorum. Her yerde olduğu gibi balkanlarda da Türkiye’miz tarihine sahip çıkıyor, hemşerilerinin sıkıntılarını vakit kaybetmeden çözüyor. Çok güzel bir gece yaşıyoruz. Burada olmaktan büyük mutluluk duydum. Emeği geçenleri tebrik ediyor, bu güzel gecelerin devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından protokol vatandaşlarla birlikte halay çekti ve gecede düzenlenen konser ve halk oyunlarını izledi.