Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden bildirildiğine göre; İlimiz İl İstihdam ve
Mesleki Eğitim Kurulu, 2012 yılı 4.olağan Ekim ayı toplantısı 31.10.2012 tarihinde Valilik toplantı salonunda Kurul Başkanı Sakarya Valisi Mustafa BÜYÜK Başkanlığında gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya, kurul üyesi daire müdürleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı, Sakarya Üniversitesinden öğretim üyeleri ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcisi katılmıştır.

Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2012 yılının ilk 9 aylık faaliyetleri değerlendirilmiştir. İlimizde düzenlenecek işgücü yetiştirme kursları, girişimcilik eğitim programları, tarım kursları, istihdamın korunmasına yönelik çalışanların sertifika programları ve Toplum Yararına

Çalışma Programları görüşülmüştür.

Yapılan değerlendirmede, 2012 yılının ilk 9 aylık verilerine göre, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 334 programdan, 3.247 erkek ve 2.205 bayan olmak üzere toplam 5.452 katılımcının istifade ettiği belirtilmiştir. Diğer taraftan, 2011 yılının ilk dokuz ayında 8.129 kişilik açık işgücü talebinin alınmasına ve 5.047 kişinin işe yerleştirilmesine karşılık, 2012 yılının ilk dokuz aylık döneminde 11.980 kişilik açık işgücü talebinin alındığı ve 7.816 kişinin de işe yerleştirildiği ifade edilmiştir. Dolayısıyla, işverenlerden alınan açık işgücü ve işe yerleştirme sayısındaki yaklaşık % 50 oranındaki artışın memnuniyet verici olduğu değerlendirilmiştir.


Kurum İl Müdürü Tekin KAYA tarafından yapılan sunumda; işgücü piyasası analiz çalışması
kapsamında Eylül ve Ekim aylarında yaklaşık 1.200 işyerinde anket çalışması yapıldığı, çalışma ile İlimizde ihtiyaç duyulan mesleklerin belirlenmesi ve önümüzdeki dönemlerde istihdam artışı veya azalışı beklenen mesleklerin tahmin edilmesi ve bu doğrultuda ihtiyaç duyulacak alanlarda işgücü yetiştirme kurslarının düzenlenmesinin amaçlandığını ifade etmiştir.

Bunun yanında, yapılan çalışmalarla İlimizde 4 meslek lisesinin de UMEM proje okulu
kapsamına alındığını ve böylelikle proje okulu sayısının 6 olduğunu, önümüzdeki günlerde söz konusu okulların atölye ve demirbaşlarının yenileneceğini, bu yenileme için yaklaşık 700.000.-TL’nin kullanılmasının planlandığını, söz konusu okulların proje okulu kapsamına alınmaları nedeniyle, daha çok meslek kursu programının düzenleneceğini ve ilçelere de bu programların yaygınlaştırılacağı bildirmiştir.

İl Müdürü Tekin KAYA, Türkiye İş Kurumunun, yararlanma şartlarını kolaylaştırılan İşbaşı
Eğitim Programları ile, sanayicinin, esnafın ve işverenlerin nitelikli, tecrübeli işgücü ihtiyaçlarını birlikte yetiştirme imkanı sağlandığını, bu anlamda iş öğrenme ve tecrübe edinme maliyetini Kurumun karşıladığını, programların açılımlarını SESOB ve SATSO’nun internet portalından da duyurulduğunu belirterek, işverenlere Kurumun sunmuş olduğu programlarından istifade etmeleri çağrısında bulunmuştur.

Toplantıda İlin muhtelif sektör ve branştaki işgücü ve mesleki eğitim ihtiyaçları ile İl düzeyinde istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirlerin belirlenmesine çalışılmıştır. 

Kamuoyuna duyurulur.