Komşuluk paylaşmaktır

“Komşumla Varım” projesi tanıtım toplantısında konuşan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, “Hem inanç dünyamızda hem de geleneklerimizde komşuluk ile ilgili önemli referanslar var. Gerçekleştirilen bu projede ilimizin bütün kurumlarının yer alması çok önemlidir” derken Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Komşuluk, bizim kültürümüzde acıyı ve sıkıntıyı, aynı zamanda bir tas çorbayı, sevinci ve mutluluğu paylaşmaktır” diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Valiliği, Sakarya Demokrasi ve Gelişim Platformu, Sakarya Müftülüğü, Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ve Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen “Komşumla Varım” projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. AKM’de düzenlenen programa, Vali Mustafa Büyük ve eşi Emine Hayriye Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve eşi Gönül Toçoğlu, Adapazarı İlçe Kaymakamı İsmail Gündüz, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, Sakarya Demokrasi Ve Gelişim Platformu Başkanı Zeki Çinemre ve vatandaşlar katıldı.

Platformdan teşekkür

“Komşumla Varım” projesi tanıtım konuşmasını yapan Sakarya Demokrasi ve Gelişim Platformu Başkanı Zeki Çinemre, “Komşuluk kan bağı olmadan çocuğunu emanet edebileceğimiz emin bir kapıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) komşusu aç iken tok yatan bizden değildir der, komşu komşunun külüne değil gönlüne de muhtaçtır der, kimse komşusuna ihtiyacı olmayacak kadar zengin değildir der. Teknolojinin gelişimiyle bu hassas değeri gittikçe kaybediyoruz. Bu anlamda gerçekleştirdiğimiz “Komşumla Varım” projesi bardağın dolu tarafını bizlere gösteren bir amaca hizmet ediyor” diye konuştu. Projeye desteklerinden dolayı Vali Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu’na teşekkür eden Çinemre, “Projenin halka ulaşması ve toplumda bilinç oluşturma noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımızdan istediğimiz çalışmaların gerçekleştirilmesinde, gerek sponsorluğu gerekse desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Komşuluk; acıyı ve sevinci paylaşmaktır

Çinemre’nin ardından bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Komşuluk, bizim kültürümüzde acıyı ve sıkıntıyı aynı zamanda bir tas çorbayı, sevinci ve mutluluğu paylaşmaktır. Her alanda yapılan çalışmalarla şehirlerimiz ilçelerimiz gelişiyor, refah seviyesi yükseliyor. Ancak bizim için sadece şehirlerimizin gelişmesi, refah seviyesinin yükselmesi, dünya standartlarında gelişime sahip olmak yeterli olmaz. En iyi teknolojileri kullanarak çeşmelerimizden temiz su akmasını sağlamış olabiliriz, parklara, meydanlara, duble yollara, modern imkanlara, sanat merkezlerine, rekreasyon alanlarına kavuşmuş olabiliriz. Ancak biz gelişmişliği sadece fiziki gelişmeye endeksleyemeyiz. Bu anlayış oldukça temelsizdir ve bizim medeniyet algımızla örtüşmez” dedi. 

Sosyal gelişimin önemi

Fiziki gelişmişliğin yanı sıra sosyal gelişmişliğinde önemine değinen Başkan Toçoğlu, “Fiziki gelişmişliğin yanı sıra sosyal ve ahlaki gelişiminde öneminin farkındayız. Bizim gelişmemiz ve kalkınmamız fiziki, gayri insani kavramlarla tanımlanmaya imkân tanımamaktadır. Bu vesileyle böyle anlamlı bir konuda başlattığı çalışmadan dolayı Sakarya Demokrasi Ve Gelişim Platformu’na teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Birlikteliğin önemi

Vali Mustafa Büyük konuşmasında, “Hem inanç dünyamızda hem de geleneklerimizde komşuluk ile ilgili önemli referanslar vardır. Gerçekleştirilen bu projede ilimizin bütün kurumlarının yer alması çok önemli. Komşuluk bu projeye destek veren her kurumun çalıştığı alanlarda önemli yer tutuyor. 
İnsanların suça yönelmesinin önüne geçilmesi ve suçtan kaçınması için yapılacak faaliyetlere büyük desteği olan bu projenin öneminin bilincinde olarak devamlılığını diliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.

Değerlerimizin korunması

Vali Mustafa Büyük’ün ardından Prof. Dr. Faruk Beşer, komşuluk hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Modernizmin komşuluk gibi değerleri hiçe saydığını ifade eden Beşer, “Batı bütün maddi ilerlemesine rağmen, bilimdeki ilerlemesine rağmen komşuluk gibi önemli değerleri kopardıkları için bizdeki
samimiyeti yakalayamamışlardır. Gerçekleştirilen proje bu değerlerin korunması adına çok önemlidir”
dedi.

Dereceye girenlere ödül

Yapılan konuşmaların ardından il genelinde komşuluk hakkında gerçekleştirilen şiir ve deneme yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi. Deneme yarışması birincisi Ceren Sezgin’e hediyesini Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu verdi. Başarısından dolayı Sezgin’i tebrik eden Başkan Toçoğlu, eğitim hayatında başarılar diledi.