3 ARALIK ‘ TA ENGELLİ HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULSUN ve SAKARYA ÜLKEMİZDE ÖRNEK  ENGELSİZ SPOR ŞEHRİ OLSUN ..

3 Aralık Dünya Engelliler Günün yaklaştığı bu süreç içinde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin 1992 yılında Fok balıklarını kurtarmak için bir araya gelmesiyle gündeme gelen engellik konusunun.
Tarafların engelli bireylere hizmet sunumunda ortaya çıkan sorunların, ortak akıl ile çözüme kavuşması adına değerlendirilmesi dikkate alınarak doğru, erişebilir, sürdürülebilir, hizmetlerin sunulması için dünyada kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler günün amacını dikkate aldığımızda Ülkem ve şehrim Sakarya için düşündüğümde ortak sorunlarımız  birlikte bir yaşam kültürünü var edebilme adına   şehri yaşamak ve şehirde yaşamak arasında bir noktada  varız bu anlayışı değiştirmek için .

İnsana hizmet sunan kamu kurum  ve kuruluşlar için  2005 yılında çıkan 5378 sayılı yasa ile özellikle yerelde hizmet sunan Belediyelerimize önemli görevler  sorumluluklar vermişti engelli erişimi için yerel yönetimlerin üstlenmiş olduğu rol çok önemli olmakla birlikte  .

Bu doğrultuda insana hizmete en yakın yerde olan yerel yönetimlerin engelli konusunda herkesi kapsayıcı akılcı erişebilir yaklaşımları var etmeleri yasal çerçeve ile belirlenmiş mimari standart norm kuralların her alanda uygulanmasını ve denetlenmesini tam anlamıyla yerine getirmelidir.

Bunun için hizmetin doğru sağlıklı yerinde olması adına  Gaziantep , Mersin gibi Büyükşehir Belediyelerinde olduğu gibi  Sakarya ilinde de Engelli Hizmetleri Daire Başkanlıkları kurulmalıdır .

Engelli Spor alanında 5216 sayılı Büyükşehir  Belediye Kanun ve 5393 Sayılı Belediye kanunda amatör spor kulüplerine yapılan ve aktartılan ayni ve nakdi yardım oranları engelli spor branşları için bireysel ve takım sporu yapmak isteyen engelli bireyler içinde yasal çerçevesi belirlenerek TBMM de yapılacak yasal  bir değişiklik düzenleme  ile yerel yönetimlerde bu hizmetlerden engelli bireylerin yararlanması sağlanmalıdır .

Spor alanında engelli sporcularımızın son yıllardaki başarıları ortada fırsat eşitliği ilkesi içinde TBMM de Yerel yönetimler alanında yapılacak bir düzenleme ile ülkemizin her şehrinde yaşayan engelli bireylerimize spor yapabilme imkanı tanımış olacaktır .

Sayın Cumhurbaşkanımızın engelli bireylere bakış acısını çok iyi bilen bir sporcu birey olarak ihtiyaç duyduğumuz spor malzemeleri ve aparatlar tekerlekli sandalyeler ülkemizde üretilmemekte ve çok pahallı ürünler engelli bireysel sporcu spor yapabilmek adına spor malzemelerini almakta zorlanmakta bizler spor kulüpleri ticari işletmeler olmadığımız için takım sporlarında erişim ve spor faaliyetlerin icrasında büyük sorun yaşamaktayız bu sorunların çözüme kavuşması adına değerli Sakarya basınımızın aracılığı ile sesimizi  sayın Cumhurbaşkanım size duyurmak  hizmetin ülkemizdeki tüm engelli sporcu bireylere en yakın yerde sunulması adına TBMM yapılacak bir düzenlemeyle Yerel yönetimlerin aktif rol almalarını talep etmekteyiz.

Özellikle ağır düzeyde engelli sporcularımızın evden çıkarak spor ile yaşamın içinde olmalarına olanak ve imkan sağlamak adına fırsat eşitliği ilkesi içinde ulusal ve uluslar arası yarışmalarda ülkemizin bayrağını göndere çekmek dalgalandırmak adına  tüm engelli bireylerimize bu imkanın verilmesi adına bu düzenlemenin yapılmasını istiyoruz .

Yeni ve gelişmekte olan  Engelli spor branşlarında dünyanın gerisinde kalmadan bizlerde yararlanmak istiyoruz. Engelli sporlarını yapmak adına ihtiyaç duyduğumuz spor malzemeleri ülkemizde birçoğu üretilmemekte bu doğrultuda spor malzemelerine ulaşmak adına bir düzenleme yapılmasını ve yerli üretimin teşvik edilmesi sağlanmalıdır.

Uluslar arası spor komiteleri birlikte spor yapabilme kültürünü var etmek adına çalışmalar yürüterek bunu var ederken bizler ülkemizde engelli sporları konusunda  bir çok ilkleri gerçekleştiren engelli sporcu bireyleri olarak Sakarya şehrinde var ettiğimiz projelerimiz   engelli paratrap (atıcılık) sporu ve raceruning (Engelli Bisiklet) gibi spor branşların desteklenmesini ve ülkemizde yaygınlaşmasını istiyoruz . Şehrimizde Paratrap spor branşında  Uluslar arası spor organizasyonu yapmak istiyoruz .

Spor engelli bireyin sosyalleşmesine kendine olan özgüvenin artmasına büyük katkı sağlamakta bu doğrultuda Sakarya Spor şehri farkındalığını birlikte spor yapma kültürünü var etmek adına Yerel Yönetimlerin Engelli sporlarını desteklemesini ve Spor Kulüpleri içinde engelli sporlarına yer vermesini Sayın Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem YÜCE öncülüğünde meclis kararı ile  diğer 16 ilçe alt belediyeleri de  var ederek oluşturulmasını 3 Aralık Dünya Engelliler Günün amacına ruhuna uygun olarak ENGELSİZ SPOR ŞEHRİ SAKARYA olarak  farkındalık yaratmasını istiyoruz.

Selim ÖZEN
Yenihayat Paralimpik Engelli Spor Kulübü Derneği Başkanı