Sağlam bir üstyapı sağlam altyapıdan geçer
SAMPAŞ A.Ş. tarafından düzenlenen Altyapı Haritalama ve Bilgi Sistemi Çalıştayı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Su ve kanal hizmetleri tek elde toplandığından beri çok önemli çalışmalara imza attık. Ama yetmez. Yerin altını da yerin üstü gibi gözümüzün önüne getirmedikçe sorunlardan kurtulamayacağımızın altını çizmek istiyorum” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu SAMPAŞ A.Ş. tarafından Limapark Otel’de düzenlenen Altyapı Haritalama ve Bilgi Sistemi Çalıştayı’na katıldı. Altyapı haritalama ve bilgi sistemi, altyapı sistemlerinin deprem güvenliği, altyapı yatırımlarına kredi verilmesi ve proje geliştirilmesi, altyapı kazısız teknoloji gibi konuların işlendiği, panel ve sunumların yapıldığı çalıştayda ilk olarak SAMPAŞ Genel Müdürü Selçuk Ilıkcan bir konuşma yaptı. Ilıkcan, “Yaptığımız çalışma Büyükşehir Belediyesi ve Serdivan Belediyesi’yle birlikte yapacağımız pilot bir çalışma. Günümüzde bir bölgede oluşan sorunun tam olarak hangi hattan kaynaklı olduğunu kısa bir süre içerisinde öğrenmek mümkün. Sakarya için de geçerli bir şey bu. Fakat bizim soracağımız soru bu sistem Sakarya’nın her yerinde var mı aynı kalitede mi? Amacımız bunu Sakarya’nın her yerine eşit kalitede ulaştırabilmek ve günümüz teknolojisinin imkânlarından son derece faydalanabilmek. Altyapının, üstyapının oluşumundaki önemine dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu.

Altyapı çalışmaları çok önemli
Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Yakın bir zamana kadar bizler yeraltı hizmetlerini bizlere seçim kaybettiren angarya hizmetler olarak görüyorduk. Zaman içerisinde gördük ki yerin üstünde olduğu gibi yerin altında da canlı bir dünya var, canlı bir hayat var. Bu canlı hayatı da en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Sağlam bir altyapı oluşturmazsak asla sağlam bir üst yapıya sahip olamayacağımızı gördük. Bu nedenle bu çalışmalara giriştik” dedi.

Hizmetler tel elde toplanmalı
Konuşmasında zamanlama problemine de dikkat çeken Başkan Toçoğlu, “Çalışmalarımızda yedi sekiz kurumun bir arada çalıştığı zaman hepsine ayrı ödenek çıkacağını ve zamanlama problemi olacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımızın da daha yeni çalışma yapıldı neden tekrar aynı bölgede çalışma var gibi sorular sormasının nedenini bu duruma bağlıyorum. Bu hizmetlerin süratle tek elde toplanması gerektiğini bu zamana kadarki tecrübeme dayanarak söylüyorum” şeklinde konuştu. 

Önemli çalışmalara imza attık
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu konuşmasının son bölümünde ise şunları kaydetti; “Geçtiği bölgelerde patladığı an üzerinde hiçbir canlıyı bırakmayacak su hatlarının üzerinde evler var. Su ve kanal hizmetleri tek elde toplandığından beri çok önemli çalışmalara imza attık. Ama yetmez. Yerin altını da yerin üstü gibi gözümüzün önüne getirmedikçe sorunlardan kurtulamayacağımızın altını çizmek istiyorum. Bundan 10 yıl önce bir arıza olduğunda suyun çıktığı yerden geldiği yere kadar metrelerce kazı yapılmak zorunda kalınıyordu. Yakınlarda benim evimin önünde bir patlama meydana geldi ve görevli arkadaşlarımız tek bir aletle sorunun nereden kaynaklı olduğunu buldular ve çok kısa süre içerisinde giderdiler. Somut örneklerle ifade etmeye çalıştığım konu çok önemli çalışmalar gerçekleştirmemiz gereken bir konudur. Çalıştayın önemli sonuçlar vereceğine inanıyorum. Katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hepinize başarılar diliyorum.”