Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın etkeni olan bakteri, virüs veya bunlara ait antijenleri içeren eriyiğe aşı denir.
 

Kişide belli hastalıklara karşı özel dayanıklılık durumu geliştirmek amacıyla vücuda önceden belli maddeler (ölü mikrop, Canlı mikrop, mikrop antijenleri gibi)  verilmesi işlemi Bağışıklama (aşılama) olarak tanımlanabilir.
 

Bağışıklama (aşılama) hizmetlerinde temel amacın, toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunulabilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek , dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmek olduğunu;

Aşılama  hizmetlerindeki temel hedeflerinin,  aşısız çocuk bırakmamak.Olduğunu kaydeden Dr. ERDOĞAN,ayrıca açıklamasında;

"Ülkemizde,  Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz (verem), Poliomyelit (Çocuk felci), Hepatit-B, Hepatit-A, Hemofilus influenza tip B (Menenjit) ve Pnömokok aşıları rutin uygulama kapsamında iken, 2013 yılı ocak ayı itibari ile rutin aşı takvimine Su Çiçeği aşısı da eklenmiştir.

Aşı ile yukarıda saydığımız hastalıklar ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.

Müdürlüğümüzce verilmekte olan en önemli hizmetlerden birisi olan Aşılama Hizmetleri Toplum Sağlığı Merkezlerimizde görevli sağlık personellerimiz ile Aile Sağlığı Merkezlerimizde görevli Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Elemanlarımız aracılığı ile etkin bir şekilde sürdürülmektedir."Konuyla ilgili olarak

"İlimizde aşı uygulamaları ile ilgili herhangi bir aksaklık söz konusu olmadığını. Bu konuda kurum olarak son derece hassas çalıştıklarını ve çalışmaya da devam edeceklerini" vurgulayan Dr. ERDOĞAN,ayrıca

Kızamık Bilim Danışma Kurulunun 12 12 2012 tarihli kararı ile kızamık vakası görülen illerde normalde 12. ayda uygulanan kızamık aşısı 9. aya çekilmiş bulunmaktadır. Ancak ilimizde kızamık vakası görülmemesi sebebiyle uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.  Aşı konusunda çok az da olsa direnç gösteren aileler bizzat şahsımız tarafından ziyaret edilerek en doğru şekilde bilgilendirilmesi sağlanmaktadır ve bu bilgilendirme çalışmalarımız aralıksız sürecektir.

Sağlık Bakanlığı'nın yeni  bir uygulamasından da bahseden Dr. ERDOĞAN." Artık ülkemizde  su çiçeği aşısının da rutin aşı takvimine eklenmiş bulunduğunu,  tek doz olarak, bir yaşını tamamlamış olan çocuklarımıza, su çiçeği aşısı uygulamamız  01. 01. 2013 tarihi itibari ile başlamış bulunmaktadır."Bilgisini sözlerine kaydederken,Son olarak;İlimizde aşılar ve aşılama hizmetleriyle ilgili herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını,tüm aşıların Aile Hekimliği birimlerinde,ücretsiz olarak yapıldığını,Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen aşılama oranları Bakanlığımız tarafından öngörülen hedeflerin üzerindedir."Açıklamasıyla sözlerini tamamladı.