سْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
 
RAMAZAN AYININ FAZİLETİ
 
      Bizleri yoktan var eden, sayısız nimetleriyle şereflendiren Rabbimize Kâinat’ın zerresi adedince hamdü senalar olsun. Yüz binlerce salât ve selam bütün insanların efendisi Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) e olsun. Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu çok faziletli ve çok mübarek olan Ramazan ayı içinde bulunuyoruz
 
     Ramazan, arapça bir kelimedir. Yaz sonunda, güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına “ramada”kelimesinden alınmıştır. Bu yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi, Ramazan ay’ıda müminleri günah kirlerinden temizler.
 
       Bir hadisi şerifte Kâinat’ın Güzeli (s.a.v.),”Kim inanarak ve alacağı sevabı Alla hu Teala’dan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhari, Savm, 4)
 
       Ramazan ayındaki sevaplar, diğer aylara nispetle bire bin fazlasıdır. Bu ayın hürmetinden dolayı her türlü iyi ve hayırlı işlere sayısız mükâfatlar verilir.
Kıyamet günü Ramazan ayı, en güzel bir biçimde Alla hu Teala’nın huzuruna gelir. Secdeye kapanır. Alla hu Teala Ramazan ayına şöyle buyurur.
   “Ey Ramazan! Ne istiyorsun? Söyle git! Senin hakkını verip oruç tutan kimseleri yakalayıp getir de onların dileklerini karşılı yalım.
 
      Ramazan ayı,  ilahi kitapların inmesine zemin olmuştur.
 
 Kur’an-ı Kerim’in tamamı Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına ve oradan duruma göre azar azaryirmi üç senede dünyaya inmiştir.
Hz. İbrahim (a.s.) verilen 10 “Suhuf” (sayfalar) Ramazan ayının ilk gecesinde,
Hz. Musa (a.s.) verilen “Tevrat” Ramazan ayının altıncı gecesinde,
Hz. İsa (a.s.) verilen “İncil” Ramazan ayının onüçüncü gecesinde,
Hz. Davut (a.s.) verilen “Zebur” Ramazan ayının onsekizinci gecesinde indirilmiştir. (Feyzül Kadir,2/68)
 
    Hz. Musa (a.s.) Teala’yı görmek istedi, dedi ki: “Ya Rabbi! Bana kendini göster seni göreyim.”Alla hu Teala buyurdu ki” Sen beni asla göremesin.
Ya Musa’ Sen beni nasıl görebilirsi ki? Aramızda yetmişbin perde vardır.
 
    Fakat benim Muhammed’imin ümmetine öyle bir ay hediye edeceğim ki o ayın adı ramazan olacak. O ayda oruç tutan ümmete iftar vaktinde öyle bir tecelli edeceğim ki şimdi seninle aramızdakiyetmişbin perde olduğu halde ümmeti Muhammed’le aramızda perde olmayacaktır.
      Ramazan ayında rahmeti ilahi daima görülür. İnsanların merhametleri artar. Yardım duyguları kuvvetlenir.
 
Bu ayda bir hayır yapan, başka aylarda bir farz eda etmiş gibi sevap kazanır.
Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur.
Bu ayda eda edilen bir farz, başka aylarda eda edilen 70 farzın sevabını verir.
Bu ayda bir oruçluya iftar ettirenin günahları bağışlanır ve o kimse cehennem azabından kurtulur. Ayrıca iftar ettirdiği kimsenin kazandığı sevap kadar da sevap kazanır. Bununla beraber diğerinin sevabından da bir şey eksilmez..Bu ay sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. Bu ay ihsan ve yardım ayıdır. (Mişkatü’l –Mesabih, 1/612)
  
       Ramazan ayı girdiğinde Alla hu Teala arşın taşıyıcısı olan meleklere;
“Haydi! Kendi tesbihatınızı bırakın da ümmeti Muhammed ve mü’minler için istiğfarda bulunun! Emrini verir.(Ramuzul Ehadis,585)
 
 Mevla Teala Ramazan ayının bereketinden istifade eden kullarından eylesin.

- - - -