SAĞLIĞINIZ ÖNCELİĞİMİZDİR

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü  Hendek Beylice Ortaokulu’ndaki öğrencilere yönelik  Uyuz (Sarcoptes Scabiei) , Baş Biti (Pediculus Humanus Capitis )ve Genel Hijyen konularında bilgilendirmelerde bulundu.

Öğrencilere yönelik genel hijyen eğitimi verildi

UYUZ İLE MÜCADELE

Her yıl dünyada 300 milyondan fazla kişinin uyuz ve bite yakalanmaktadır. Kişiden kişiye yakın temas veya ortak kullanılan eşya ile bulaşmanın olması kişisel temizlik ve hijyen alışkanlıklarının çocukluk çağlarından itibaren kazanılması önem arz etmektedir.

Uyuz akarı  tüm yaşamını insan derisinde geçirmekte , dış koşullarda ise en fazla 4 gün yaşamaktadır.  Kişiden kişiye 15-20 dakikalık yakın temasla veya ortak kullanılan eşya ile bulaştığını, tokalaşma veya para alışverişiyle bulaşmasının zor olduğunu, bulaştan 3-6 hafta sonra kaşıntı şikayeti başlamaktadır.

En sık görünen  klinik tabloda  göbek etrafı, kasıklar, genital bölge, el ve ayak bileği ve parmak araları gibi kıvrım yerlerindeki küçük kırmızı kabarcıklar ve sivilceler  şeklinde kendini belli etmektedir. Uyuz kaşıntısının  tipik olarak gece artmasının nedeni  uyuz mikrobunun  gece tünelden dışarı çıkıp yumurtalarını bırakması sebebine dayanmaktadır. Bazen kaşıntıya bağlı açılan yaralara diğer mikroplar da eklenebilir ve ateş oluşabilir.Uyuz tamamen tedavi edilmezse belirli bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bu sebeple kişilerin aile hekimi veya Cilt Hastalıkları Uzmanı kontrolünde tedavisinin başlanması önem taşımaktadır. Tedavideki en önemli altın kuralın, hastayla yakın temas halindeki herkesin şikayeti olsun veya olmasın tüm vücutlarına hekimin önerdiği  ilaç sürülmelidir.

Öğrencilere yönelik genel hijyen eğitimi verildi

BAŞ BİTİ İLE MÜCADELE

Okul çocuklarında bit daha fazla oluşmaktadır. Okulda kalabalık ve yakın temasta bulunan çocuklar birbirlerine kolaylıkla biti ulaştırmaktadır. Özellikle sık ve uzun saçlı kişilerde daha fazla olan bitin saçlardan arındırılması zor olabilir . Baş biti, kıl diplerinde yaşayan gözle görülebilen bir böcektir. Kan emerek yaşarlar. Erişkin bitlerin ömrü yaklaşık 30 gündür. 1 günde yaklaşık 10 tane sirke adı verilen yumurta üretir. Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler, tipik olarak başın arkasında, ensede ve kulak arkalarında yerleşir. Yaklaşık 10 günde yumurtadan çıkan bit, 10 günde olgunlaşıp erişkin hale gelir ve yumurtlamaya başlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün kadar canlı kalabilir ken, bit yalnızca 1 - 2 gün yaşayabilir. Bit sıklıkla gece artan kaşıntıya neden olur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler uçamazlar, sıçrayamazlar ama yürürler. Bu nedenle bulaş için temas şarttır. Çocuklar, çoğunlukla birbirleriyle yakın temasta olduklarından onlara daha çabuk bulaşır. Bir başkasının şapkasından ya da tarağından da bulaşabilir.

Tedavide özel  şampuanlar kullanılır. Çocuklarınızın kişisel temizliğine dikkat etmelidir ve sirkelerden temizlenmelidir. İlaç tedavisi ile sadece bitler öldürülür. İlaç sirkelerin ölmesine neden olmaz. Bu nedenle saçlar bit tarağıyla taranarak sirkelerden temizlenmelidir. Okullarda salgınları önlemek için aynı sınıftaki tüm öğrencilere tedavi uygulanması gerektiği vurgulandı.