Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre harekete geçen Hendek Belediyesi bünyesinde bulunan BEL İŞ Meslek Edindirme Merkezi, Hendek’te hayatlarını inşaat işçiliği ile  kazanan yaklaşık 800 kişiye  32 -40 saatlik ders sonrası meslek diplomalarını ücretsiz verilecek.

İnşaatlarda belgesiz personel çalışamayacak


Toplantıda konuşma yapan Anadolu Kalkınma Vakfı Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Kadir  Çakıcı   “ 3194 sayılı imar kanununun 44. Maddesi gereğince bundan böyle elinde mesleki diploma olmayanlar inşaatlarda çalışamayacaklar. Kursumuza müracaat eden arkadaşlarımızdan belgelerini tamamlayanlara 2015 yılına kadar geçerli olacak  geçici ustalık ve yetki belgesi verilecek. Ve bu ustalarımızdan belirlenen tarihe 01/01/2017 tarihine kadar da  ustalık belgelerinin aslını almaları istenecek. İlkokul mezunu olan ustaların  SGK dan 6 yıllık  çalışmışlığını belgelendirdiklerinde  hiç bir eğitime gelmeden sınava girip alabilir. Bizim verdiğimiz belgeyi –formu bir işletmeye gidip “bizim yanımızda çalışıyor” şeklinde imzalatabildiğinde  sınavlara girerek ustalık ya da kalfalık belgesini sınavlara girerek alabilirler” Dedi.

32- 40 saat ders sonrası sertifika alabilecekler


Meslek sahibi olupta diploması olmayan yaklaşık 800 kişilik inşaatçı ordusuna Hendek Belediyesi bünyesinde bulunan BELİŞ Meslek Edindirme Merkezi ve Milli Eğitim tarafından,  Anadolu Kalkınma Vakfı Endüstri Meslek Lisesi’nden eğitimcilerin görevlendirmesi ile başlatılan proje doğrultusunda ilçede bulunan yaklaşık 800 inşaat işçisine  önce  geçici  usta sertifikası  daha sonra 32 - 40 saatlik ders sonrasında da asıl diplomaları verilecek.

Sizlere belgelerinizi ücretsiz vereceğiz


İnşaat işçilerine konuşma yapan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci,”Diplomaların normal şartlarda belli bir ücret karşılığı verilmesi gerekir ancak biz Hendek Belediyesi olarak sizlere verilen kurs karşılığında hiç bir ücret istemiyoruz, sizlere sıcak bir ortamda ders verilmesi ve malzeme desteğinde bulunacağız. Hendekli olmam münasebeti ile hepinizi tanıyorum ve biliyorum ki sizler bir inşaatı temelden alıp bitirecek yetenektesiniz. Ama bunların her birinin ayrı ayrı ( sıva-kalebodur-sıhhi tesisat vs.) ustalık belgelerini almaları zorunludur. Bu sistem bir anlamda sizleri korumaya yöneliktir. Zamanında bazı müteahhitlerin inşaatlarında işçi-usta çalıştırmalarına rağmen onları sigorta yapmamıştır. Bundan böyle devlet bunuda kontrol altına almakta. Bu işin ciddiyetini, samimiyetini gösterir. Bu kurslar yapılacak ve sizler bu kurslara iştirak ederek kalıcı belgelerinize sahip olacaksınız. Bununda bir ücreti olacak, sizlerden bu ücreti almayacağız “ Dedi.

“Yükselen değer bilgi ve teknolojidir”


Başkan İnci; kendisininde bir inşaat ustasından fazla inşaat bilgisine sahip olduğunu belirterek “Demir bağlamadan kalıbına, sıvasından fayansına, sıhhi tesisatından elektrik tesisatına kadar her konuda bilgi sahibiyim.17 Ağustos depreminde enkaz altında kalanların çığlıkları kulaklarımda çınlıyor. Binaların usta eller tarafından yapılması daha doğrudur. Yapılan her binanın bir ömrü vardır. İnşaatın sağlam olması için sadece beton bir önem arzetmez, betonun yanı sıra kolon ve kirişlerin demir bağlamaları çok önem arzeder. Bunlarda bilgi birikimi ile olur. Bundan böyle dededen, babadan görme inşaat işçiliği değerini kaybetmiştir. Bundan böyle yükselen değer bilgidir, teknolojidir. Hükümete çıkardığı yasadan ötürü teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte gelin Hendek’imizi daha güzel ve daha sağlam inşa edelim. Alacağınız eğitimle kendinizi yenilemiş olacaksınız. Her zaman yaptığınız işin en iyisini yapmalı, aranılan adam olmalısınız” Dedi.

Toplantı katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılması ile son buldu.