Sakarya’nın gelecek planlarının konuşulduğu imar toplantısında konuşan Başkan Zeki Toçoğlu, “İlçelerimizin geleceğe yönelik planlarını Büyükşehir Belediyesi’nin planlarına entegre etmek maksadıyla toplantı yapmış bulunuyoruz. İlçelerimiz neler düşünüyorlar? Beklentileri neler? İlçelerimize ne tür yatırımlar yapılması gerekiyor? Buna yönelik toplantılar yapıyoruz. Şehrimizin geleceği hakkında düşünürken biraz daha liberal, biraz daha çözümden yana olmamız gerekiyor. Şehrimizin geleceğini planlıyoruz” dedi.


Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından, Sakarya’nın gelecek planlarının konuşulduğu imar toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, belediye başkanları, kurum ve kuruluşlardan temsilciler ile belediyelerin imar işleri müdürlükleri personeli katıldı. Doğukan İmar İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. adına Şehir Plancısı Nadir Doğan’ın bir sunum yaptığı toplantıda konuşma yapan Başkan Zeki Toçoğlu yapılan imar toplantılarının Sakarya’nın geleceğini planlama konusunda çok önemli olduğunu belirtti.


Toçoğlu, “İlçelerimizin geleceğe yönelik planlarını Büyükşehir Belediyesi’nin planlarına entegre etmek maksadıyla toplantı yapmış bulunuyoruz. Şehrimizin kendine özgü bir yapısı var. Çalışmalarımızı buna göre değerlendirmeliyiz. Planlamamızı buna göre yapmalıyız” dedi.


Toçoğlu’ndan liberal yorum


Şehrin geleceğini tasarlarken çok hassas davrandıklarını ve şehrin yararına olan tüm fikirlere açık olduklarını belirten Başkan Zeki Toçoğlu, “İlçelerimizin tamamen Büyükşehir Belediyesi sınırlarına katılacağı 2014 öncesinde de düzenleyeceğimiz hazır bir planla geleceği yakalama hedefindeyiz. İlçelerimiz neler düşünüyorlar? Beklentileri neler? İlçelerimize ne tür yatırımlar yapılması gerekiyor? Buna yönelik toplantılar yapıyoruz. Çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Şehrimizin geleceği hakkında düşünürken biraz daha liberal, biraz daha çözümden yana olmamız gerekiyor. Hiçbir ilçe birbirinden bağımsız değil. Sınırları aslında yollar belirliyor. Bütünsel bir çalışma yapmalıyız” diye konuştu.



İkinci üniversiteye destek



Sakarya’ya kurulacak olan ikinci üniversite hakkında da değerlendirmelerini ifade eden Başkan Zeki Toçoğlu, “İkinci üniversitede şöyle bir durum var. Fikirlerimizi söylerken şehrin geleceğini her ayrıntısıyla düşünmemiz gerekiyor. İkinci bir üniversite vakıf üniversitesi mi devlet üniversitesi mi olacak? Nasıl yapılacak? Nereye kurulacak? Mesela vakıf üniversitesi ise şehrimize büyük bir kaynak sağlaması gerekmektedir. Kaynak sağlama şartı konulmalıdır. Kurulacak olan üniversite Sakarya’mızın yararına olmalıdır” dedi.


Adapazarı Arifiye arasında hafif raylı sistem


Sakarya’nın planlamada çok geç kaldığını, şimdiye kadar planlamaların büyük bir çoğunluğunun yapılması gerektiğini fakat geç kalındığını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Adapazarı 99 depreminden sonra resmen revize edilmedi. Ulaşım Master Planımız bile yoktu. Ulaşım Master Planımız yeni ihale edildi. Bütün altyapı yatırımlarımızı Ulaşım Master Planı ile yapacağız. Sakarya’da bütün ulaşımı birbirine bağlama düşüncemiz var. Olabilecek her yeri Ulaşım Master Planı ile entegre ederek ulaşımı harekete geçireceğiz. İlk olarak Adapazarı Arifiye arasında hafif raylı sistem projemiz var. Adapazarı Arifiye arasında mahalle durakları da düşünüyoruz. Ulaşım Master Planı ile koordineli olarak ulaşımı planlıyoruz” diye konuştu.

Dengeleri korumalıyız


Şehrin geleceğini planlarken olabilecek her ayrıntıyı düşünmek gerektiğinin üzerinde önemle duran Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sakarya’mız hızla gelişiyor, büyüyor. Kat meselelerinde mesela 80 cm’lik bir artış 1/3 nüfus artışını da beraberinde getiriyor. Nüfus artışına paralel olarak sosyal donatı alanları gerekiyor. Bizim geleceği planlarken olabilecek her ayrıntıyı da düşünmemiz lazım. Planlar değişiyor. 10 sene öncesinin planları ile şimdinin planları aynı değil. Dengelerin korunması lazım. Buna yönelik çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


Daha yaşanabilir bir Sakarya


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yaptıkları toplantıları da değerlendiren Başkan Toçoğlu, “Mera vasfını kaybettiği bilimsel olarak tespit edilen yerleri mera vasfından çıkarıp değerlendirmek istiyoruz. Bakanımız da sıcak bakıyor. İlçelerimizin tarım, turizm, sanayi, yerleşim, ticaret gibi alanlarda gelişebilmesi için yerel ve ortak akılla hareket edeceğiz. İlçelerimizin özelliklerine uygun planlar yapacağız. Bunun üzerinde çalışacağız. Bu çalışmamızda destek olan İlçe Belediye Başkanlarımıza, imar personelimize, kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Sakarya’mız gelecekle çok daha güzel çok daha modern bir şehir olacak” ifadelerini kullandı.