Amerikalı bilim adamları, insan yapısı DNA'yı kullanarak yaşayan bir hücre yaratmayı başardı. Ekibin insanın yapıtaşı olan DNA'yı kullanarak yaşayan bir hücre yaratmayı başardığı açıklandı. bilim insanları, yarattıkları hücrenin dünyada meydana getirilmiş ilk sentetik hücre olduğuna dikkati çekti. Venter, "Hücre, bir bilgisayardaki verilerden başlayarak bir kimyasal sentezleyicideki dört şişe kimyasal maddeyle yapılan yapay bir kimyasal kromozomdan elde edildiği için, bunu sentetik olarak adlandırıyoruz" diye acıklama yaptı.

EBEVEYNİ BİLGİSAYAR

"Bilgisayar örneğini kullanırsak yaptığımız işi, yaşamı bir türden başka bir türe, yazılımını değiştirmek suretiyle, aktarmak olarak tanımlayabiliriz" diyen doktor yapay hücrenin doğada görülen, kendi kendini yenileyen türler arasında, ebeveyni bir bilgisayar olan ilk örnek olduğunu da söyledi. doktor, "Synthia" adı verilen yapay yaşam formunu, bir DNA kodunu sentezleyip bunu tek bir bakteri hücresine enjekte ederek meydana getirdi. İnsan yapımı DNA'yı içeren hücre daha sonra büyüyerek bölündü ve şu ana kadar emsali görülmemiş bir canlıyı oluşturdu. doktor önce keçilerde meme iltihabına yol açan "Mycoplasma mycoides" adlı bakterinin DNA dizilimini okudu. Daha sonra bunu parça parça yeniden oluşturdu. Parçalar daha sonra birbirine iliştirilerek farklı türden bir bakteriye yerleştirildi. Bu süreç sonunda tamamen yapay bakteriler meydana geldi. Yapay canlının DNA'sı 850 genden oluştu ki, insan DNA'sında ortalama 20 bin gen bulunuyor. 15 yılı aşkın bir çalışmanın ürünü olan ve toplam 40 milyon dolara malolan çalışmanın öncüsü Venter, daha önce bakterileri kopyalama yoluyla yapay DNA üreterek bilim tarihine geçmişti.

ÇEVRE VE SAĞLIK Buluş; temiz biyo-yakıt üretimi, atmosferden karbondioksit emebilecek bakteriler, denize yayılan petrol tabakalarını temizleyen bakteriler ve grip aşısı da dahil yeni ilaçlar üretmekte de kullanılabilecek. İngiliz Guardian gazetesi, şimdiden petrol devi Exxon Mobil'in, Venter'le, atmosferdeki karbondioksiti emerek, yakıta dönüştürecek bir yosun türü yaratması için bir anlaşma yapıldığını yazdı. Harvard Tıp Okulundan Dr. Church, "Bu, çeşitli elverişli uygulamalar için potansiyeli bulunan önemli bir dönüm noktası'' dedi. Buluşun terörist saldırı gibi kötü amaçlarla kullanılabileceği de dile getirildi. İtalya'da üst düzey Katolik din adamları ise buluşun "yıkıcı bir hareket" söyledı