Beyaz Ay Derneği Başkanı Ferruh Kaledibi ile üyeler geçen günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in dile getirdiği engellilerle ilgili projelerini Sakarya kamuoyu ile paylaşan Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyelerinden ve Erenler İlçe Koordinatörü Av. Serdağ Yılmaz’ı ziyaret etti. Görüşmede engellilerle ilgili yaşanan son gelişmeler değerlendirildi, planlanan projeler ele alındı.
EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR
2011-2012 döneminin “Özel engelli eğitim yılı” ilan edileceği belirten Ferruh Kaledibi Türkiye’de ki engelli sayısının 8,5 milyon olduğu ifade ederek, “Nüfusun yüzde 12’si engelli.” dedi. Kaledibi konuşmada “Eğitim her engeli aşar” projesi hakkında bilgi verdi.
ENGELLİLERE DESTEKLER
Av. Serdağ Yılmaz’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek hükümetleri döneminde engellilere önemli destekler sağlandığını belirtti. Yılmaz, “Engelliler Yasası ile birlikte engelli öğrencileri ücretsiz olarak okullara taşımaya başladık. Eğitim gören engelli sayısını tam 10 kat artırdık. Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye (anne, baba, teyze vs.) ödeme uygulamasını 2006 yılından itibaren başlattık. Bakım altında bulunan engellilerimizin yaşamlarını daha rahat bir ortamda sürdürebilmeleri amacıyla, Engelsiz Yaşam Merkezi uygulamasına geçtik. Halen 93 yaşam evinde en fazla her evde 12 engelli bakılacak şekilde hizmet sunuyoruz. 2002 yılında 30 kişiye bir bakım elemanı düşmekte iken sosyal hizmet kuruluşlarındaki bakım standartlarını yükselttik. Engelli bakım merkezlerinde bir vardiyada 6 engelliye, çocuk yuvalarında 6-8 çocuğa, huzurevlerinde 15
yaşlıya en az meslek lisesi düzeyinde eğitimli veya en az lise mezunu olup sertifikalı bir bakım elemanı ile hizmet sunulması uygulamasına geçtik. Engelli aylığı almak için 2 yıl beklemeye son verdik. Artık engelli vatandaşımıza, yaşadığı yerden aldığı raporun Ankara'ya ulaşmasından itibaren en fazla 1 ay içinde maaşını bağlıyoruz. Yüzde 70'ten fazla engelli olanların ve 65 yaş aylığı alan 85 yaş üstündeki vatandaşlarımızın maaşlarını evlerinde ödüyoruz. Ayrıca engelli ve yaşlı aylığı alan 81 bin vatandaşımıza tahakkuk ettirilen borçları sildik. Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları 2 ila 3 kat artırdık. İhtiyacı olan tüm engelli çocukların, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık. Özel eğitim sınıflarında eğitim gören engelli çocukların ulaşımı için ücretsiz servis tahsis ettik.” Dedi.
2023 HEDEFLERİ
Partisinin 2023 hedeflerini hatırlatan Serdağ Yılmaz şunları kaydetti, “Son seçimlerde hedefimizi koyduk. Engelli dostu bir ortam. AK Parti iktidarı 2023'te iç ve dış mekanlarda engellilere hayatı kolaylaştıran altyapı düzenlemelerine varıncaya kadar engelli dostu bir ortam vaad ediyor. Engellilere yönelik sosyal hizmetin bir hak olduğu anlayışından hareketle; çalışabilecek durumda olan engellilere daha fazla istihdam imkanı sağlayacağız. Ülkemizdeki tüm ailelere taşıt kullanmadan ulaşabilecekleri mesafede “Sosyal Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezleri” açacağız.”
ÇAKMAK VE ERYÜKSEL’DEN DESTEK
Bu arada ziyarete yoğun işleri dolayısıyla katılamayan yine Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Serdivan Koordinatörü Aysun Çakmak ile Erenler Koordinatörü Özlem Eryüksel de her zaman engellilerin yanında olduklarını dile getirerek toplantıya katılamadıklarından dolayı üzgün olduklarını dile getirdi.
Kaynakça : Ak Sakarya  - Serdağ Yılmaz ve Aysun Çakmak