Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, mahalleye dönüştürülen köylerin bir engel çıkarılmadan kırsal mahalle statüsüne kolayca geçebilmeleri gerektiğini söyledi.

Ender Serbes, Hendek Muhtarlar Derneği Başkanlığı’na seçilen Yukarıçalıca Mahalle Muhtarı Kadir Yağlı ve yönetimine hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette, mahalleye çevrilen köylerin, kırsal mahalleye çevrilmesi konusunun da gündeme geldiğini ifade eden Serbes, “Muhtarlarımız, köy sakinlerine sormadan, köylerin bir yasa ile nasıl mahalle statüsünü geçirdiler ise, şimdi de hiçbir zorluk çıkarmadan isteyen mahallelerin, kırsal mahalle statüsüne geçmelerine izin verilmesini istiyor.” dedi.

KÖYLÜLER MAĞDUR OLDU, TELAFİSİ OLMAYAN KAYIPLAR YAŞANDI

Türkiye’de, büyükşehirlerin sınırları içerisindeki köylerin statülerinin, 12 Kasım 2012’de çıkartılan bir yasa ile mahalleye dönüştürüldüğünü hatırlatan Serbes, yasanın 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra yürürlüğe girdiğini kaydetti. Köylerin mahalleye dönüştürülmesiyle, köylülerin büyük mağduriyetler yaşadığı bilgisini veren Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Köylerin mahalleye dönüştürülmesiyle köy tüzel kişiliğine kayıtlı tüm mallarının mülkiyeti belediyelere geçti. Ne yazık ki bazı belediyeler, bu taşınmazları sattı. Köylüler bu durumdan çok rahatsız olmasına rağmen hiçbir şey yapamadılar. Belki bu satışlarda köylülere öncelik verilebilirdi ama bu da yapılmadı. Sonuçta köylerin ortak mülkiyetleri ellerinden gitti. Şimdi bu taşınmazların geri gelmesi mümkün değil. Bazı kırsal mahallelerde ise imar değişikliğine gidilerek tarım toprakları imara açıldı. Ayrıca emlak vergisi muafiyeti kaldırıldı. Çevre Temizlik Vergisi köylüleri de kapsar hale geldi. Ekonomik olarak zaten zor durumda olan köylülerin sırtına ek külfetler yüklendi. Kısaca, mahalleye dönüştürülen köyler, telafisi mümkün olmayan büyük kayıplar yaşadı.”

HAYVANCILIĞA BÜYÜK DARBE VURDU

Mahalleye dönüştürülen köylerde, Büyükşehir Yasası geçerli hale gelince yeni ahır yapmanın zorlaştığını, mevcut ahır sahiplerinin de büyük sıkıntı yaşadığının altını çizen Serbes, “Yeni uygulanacak olan kırsal mahalle düzenlemesi de maalesef hayvancılık ve yeni ahırların yapımı hususundaki sıkıntılara somut bir çözüm getirmiyor. Özellikle Büyükşehir Yasası devreye girdikten sonra köyden mahalleye dönüşen bölgelerde ahırlar şikayet edilince bu durum bir çok huzursuzluklara sebep oldu ve halen de oluyor. Köylülerin çoğu hayvancılığı bırakmaya başladı. Sakarya’da hayvancılık büyük darbe aldı. Köylüler en temel geçim kaynaklarını kaybediyor. Ne acıdır ki üreten köylüler, tüketen haline getirildi.” şeklinde konuştu.

YENİDEN KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNE GEÇİŞ KOLAYLAŞTIRILMALI

Yaşanan sıkıntılar üzerine 16 Ekim 2020 tarihinde bir kanunla mahalleye dönüştürülen köylere tekrar kırsal mahalleye dönüşüm hakkı verilmesinin önünün açıldığını kaydeden Serbes, “Yeni düzenleme ile mahalleye dönüştürülen köylerin, kırsal mahalle ilan edilerek yeniden köy statüsü kazanması için bağlı bulunduğu belediyeye başvurusu gerekiyor. Aslında dönüşüme uğrayan köyler zaten belli, başvuruya dahi gerek olmaması, otomatik olarak eski köylerin kırsal mahalle ilan edilmesi en doğrusu olur. Ancak başvuru şart. Bu başvurunun önce ilçe belediye meclisinden, daha sonra da, 90 gün süre içinde büyükşehir belediye meclisinde kabul edilmesi gerekiyor. Emlak, çevre temizlik vergisi gibi uygulamalardan gelirini kaybetmek istemeyen bazı belediyeler, dilerse bu talepleri geri çevirebiliyor. Böylesi bir tutum kabul edilemez. Bu köyleri, köy sakinlerine sormadan nasıl mahalle statüsüne geçirdiler ise, şimdi de hiçbir zorluk çıkarmadan isteyen mahallelerin kırsal mahalle olmasına izin verilmelidir. İlçe ve Büyükşehir belediyeleri bu husustaki yetkilerini, insiyatiflerini halkın talebi ve menfaati yönünde kullanmalıdır. Başvuran her mahallenin dönüşüm talebi istisnasız kabul edilmelidir. Bu köylü kardeşlerimizin en doğal hakkıdır.” diye konuştu.