Hava Fotogrametrisi Alanında P1 Kamera İlk Kez Kullanıldı

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, Gebze Orman İşletme Müdürlüğü envanterine katılan, P1 ultracam kamera deneme uçuşu ve eğitimi;  Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları tarafından Gebze Orman İşletme Müdürlüğü teknik personeline ve hizmet alımı yolu ile çalışan orman mühendislerine verildi.

RTK özellikli ve tam çerçeve çekim yapabilen 45 Mp çözünürlükte fotogrametri kamerası ile; Topografik haritalama, kadastro ölçme ile mülkiyet alanında, 2B ve 3B ölçüm ile modelleme yapma, doğal kaynak yönetimi ile su kaynakları ve orman alanlarının cm hassasiyetliğinde mülkiyet durumunu ölçme, jeolojik tehlike arz eden alanların yüksek hassasiyetlikte belirleme, ekiplerin kritik kararlar almasına yardımcı olmak için felaketten etkilenen geniş alanlara gerçek zamanlı genel bakış elde ederek afet alanı modellemesi-haritalanmasını yapmak üzere bir çok alanda kullanılacaktır.

Kaçakcılık ile mücadelede son teknolojiyle müdahale edilecek...

İşletme Müdürlüğümüz tarafında termal özellikli kameralar ile kullanılan RTK özellikli mevcut endüstriyel drona entegre edilen fotogrametri kamerası bölgemizde ormancılık alanında; yangına hassas alanların tespiti ve yangın görmüş alanların ölçümünde, mülkiyet sorunlarında, kadastro çalışmalarında, izin sahalarının kontrolünde, mesire alanlarının kontrolü ve 3D modellemesinde, orman suçlarında olmak üzere oldukça farklı alanlarda kullanılması planlanmaktadır. Smart obliqe yani akıllık eğik yakalama özelliği ile 3d modelleme ile derin vadileri, şelaleler ve mesire alanları gibi özellikli alanları modelleri hazırlanabilecektir.

Kaçakcılık ile mücadelede son teknolojiyle müdahale edilecek...

 35 mm'lik lense sahip olan kamera ile tek seferde oldukça geniş alanda (rüzgar hızına göre ortalama 250-300 ha) ve yüksek çözünürlükte ölçüm yapılabilmektedir. Kurumsal olarak oldukça geniş alanlarda çalışmamız nedeni ile bu kamera ile birim zamanda daha fazla alan ölçümü ve iş yapılmış olacaktır. Eğitim esnasında 3 takım batarya ile 20-25 km hızda esen rüzgarda yaklaşık 2 saatlik zaman diliminde 650 ha. lık alan ve 10 a yakın maden sahası ölçümü tek bir uçuşta gerçekleştirilmiştir.

Kaçakcılık ile mücadelede son teknolojiyle müdahale edilecek...

Eğitim çalışmalarına elde edilen verilerin yazılım üzerinde işlenmesi konusunda zoom üzerinden devam edilecek olup, ileriki günlerde arazide 3D modelleme ve gece uçuşu olmak üzere 1 günlük daha eğitim planlanmıştır.