9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Hendek Halk Eğitim Merkezi kursiyer ve öğretmenlerine 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde farkındalık geliştirici eğitim düzenlendi. Hendek Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Kliniği Sorumlu Hekimi Dr. Büşra Demir’in sunumu ile sigara bırakma konusunda destek sağlamak üzere  katılımcılar bilgilendirildi.

Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr Tekin Ulaş Karatepe kurumlar arası çalışmalar ile  toplumun sağlık bilincini   yükseltmek ve dumansız hava sahası çalışmalarına destek vermek üzere eğitim çalışmalarının önemli olduğunu kaydetti.

Sigarayı Nasıl Bırakabilirsiniz?

Kendinizi hazırlamalısınız ve bırakabileceğinize inanmalısınız.

Hazırlıktaki dört aşama:

Aşama 1: Sigaranın bırakılacağı tam tarihi belirlenmelidir.

Aşama 2: Farkındalık düzeyini arttırmak, kişinin çevresindekileri bilgilendirmesi, ortamın yeniden düzenlenmesi ve alışkanlıkları değiştirilmesi (örneğin çay ve kahve ile birlikte içmemek) bırakmaya yardımcı olacaktır.

Aşama 3: Sigara bıraktıktan sonraki dönem için yeni bir rutin oluşturulmalıdır.

Aşama 4: Yardım istemekten çekinmemek gerekir. Bu amaçla Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurulabilir. ALO 171’den  randevu alarak Hendek Sağlıklı Hayat Merkezindeki Sigara Bırakma Kliniğine başvurabilirsiniz.
Hazırlık evresi sonrasında sigara bırakıldığında vücutta oluşan değişiklikler aşağıdaki gibidir:

2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.

6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.

12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.

2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma, daha rahat merdiven ve yokuş çıkma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.

3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.

12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.

12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.

5 yıl sonra kalp krizi riski yarıya iner.

10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya iner, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

Sağlığınız Önceliğimizdir.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü