Hendek’te Vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda duyarlı olması için bu paylaşımda bulundular.

“Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmının veya tamamının ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 

18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılabilecek yerler; devlet hastaneleri ve bazı büyük özel hastaneler, sağlık ocakları-sağlık grup başkanlıkları, sağlık müdürlükleri, organ nakli yapan merkezler, konu ile ilgili çalışma yürüten dernek ve vakıflardır. Bu mercilere başvuran herkese ortalama beş dakikada organ bağış kartı verilmektedir.

Hayata Bağışlanan Her Organınız Unutulmaz Bir Armağandır

Organ nakli sadece beyin ölümü olmuş kişilerden yapılır. Bunun anlamı şudur; kişi herhangi bir yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşamını yitirmiştir. Böyle bir durumda ölen kişilerin yakınlarına Türkiye’ nin neresinde olursa olsun, kişinin organ bağış kartı olsun ya da olmasın mutlaka organ nakli koordinatörleri tarafından bilgi verilip fikirleri alınır. Yaklaşımları olumlu ise yazılı onay alınarak bu kişilerden organ nakli yapılır. Kişinin kartı olsa dahi aileden mutlaka yazılı onay alınır. Bu, kanuni bir zorunluluk değildir ancak toplumun hassasiyetleri ve etik değerler göz önünde bulundurulur.

Hayata Bağışlanan Her Organınız Unutulmaz Bir Armağandır

Organ nakli ve bağışı konusunda toplumda önemli bilgi eksikliği vardır ve toplumun  bu konuda duyarlılıklarının artması gereklidir.

Organ bağışı e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Hastanelerde ve organ bağışı alan stantlarda doldurulacak formlar organ bağışı yapılabiliyor. Kişinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra bu ekrana yansıyor. Ondan sonra ailenin onayı alındıktan sonra, prosedür başlatılıyor. Önce aile içinde organ nakli bekleyen kişilere öncelik tanınıyor.

Vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda duyarlı olması gerekir. Bağışlanan her organ bazen bir kişinin, bazen daha fazla insanımızın sağlığına kavuşması demektir.”

Sağlığınız Önceliğimizdir. Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Kaynak: Türk Böbrek Vakfı