BBC Türkiye'nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen hava kirliliği eşik değerlerini kullanan 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu, dünya çapında 134 ülkenin hava kirliliği değerlerini analiz ettiğini açıkladı. Rapora göre, Türkiye'de hava kirliliği sıralamasında 44. sıraya yükselirken, Sakarya'nın Hendek ilçesi, Türkiye'deki havası en kirli kentler arasında yer aldı.

İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından hazırlanan rapor, metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2.5) yoğunluğunu ölçerek sonuçlarını derledi. Rapora göre, Hendek ilçesinde PM 2.5 ortalaması 37,3 olarak ölçüldü. Bu rakam, Avrupa'nın en kirli hava sahası olarak dikkat çekerken, ilçenin hava kirliliği seviyeleri endişe verici boyutta olduğunu gösterdi.

Hava Kirliliği Raporunda Hendek Düzce'yi solladı

Türkiye'deki havası en kirli ikinci şehir olarak raporda yer alan Osmaniye'nin ardından Hendek, Avrupa'nın hava kirliliği açısından en ciddi sorunları yaşayan üçüncü kenti olarak sıralandı.

Hendek ilçesindeki hava kirliliği seviyelerinin yüksek olması, çevresel ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Hava kirliliğinin azaltılması için yerel ve ulusal düzeyde acil önlemler alınması gerektiği vurgulanırken, halkın da bu konuda duyarlı olması ve çevreyi korumaya yönelik adımlar atması gerektiği belirtiliyor.