Fransa'da yeni dönem başlıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Francois Hollande'ın zaferi, sadece ülkesinde değil, Avrupa ve okyanus ötesinde de büyük yankı uyandırdı. 

Avrupa'da Danimarka'dan sonra Fransa, solun iktidara geldiği ikinci ülke oldu. Halktan biri olduğunu anlatmak için basının "Bay Normal" olarak adlandırdığı Francois Hollande oyların yüzde 51'ini alarak cumhurbaşkanı seçildi.

Hollande zafer konuşmasında tüm Fransızları birleştirecek, kimseyi dışlamayacak bir liderlik vaat etti. Hükümeti kurmak için çalışmalarına başlayan Hollande, halktan gelecek ay yapılacak parlamento seçimi için de oy istedi.

Hollande, Tulle kentinde yaptığı konuşmada, krizi aşmak için sert ekonomik tedbirleri kader olmaktan çıkaracağını vaadetti, Paris'te yaptığı konuşmada da, sadece Fransızların değil, kriz yüzünden zor günler geçiren halkların sesi olacağını söyledi.

Türkiye'nin AB Üyeliğine Karşı Çıkmıyor Ama...

Dış politika alanında ise Hollande, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine temelde karşı çıkmıyor, ancak şartları yerine getirmesi halinde bunun mümkün olabileceğini savunuyor.

Hollande'ın dışişleri bakanlığına, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakan isimlerden Pierre Moscovici'yi getirmesi bekleniyor.

Ancak Hollande'ın Ermeni diasporası ile yakın ilişki içinde olduğu, Kürt meselesinde de Fransız Sosyalistlerinin yaklaşımının belli olduğu da kaydediliyor.

Hollande'nin Mesajları Avronun Değerini Düşürdü

Hollande'ın Avrupa Birliği'nin ekonomi politikalarından ödün vereceği kaygısı, piyasalarda avronun değerinin düşmesine yol açtı.

Liderlerden Hollande'a Tebrik Mesajı
Seçimde Sarkozy'ye destek veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, telefonla Hollande'ı kutladı ve Berlin'e davet etti. Berlin, Avrupa Birliği'nin mali politikalarının yeniden müzakere edilemeyeceği uyarısında da bulundu. 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama da, Hollande'ı arayarak tebrik etti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise, Hollande ile ilk kez 20-21 Mayıs'ta Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılacak NATO zirvesinde biraraya gelmesi bekleniyor.