Katar'ın ev sahipliğinde, yaklaşık bir ay sürecek organizasyonda yeni teknolojilerle de karşılaşacağız. Bir nevi tarihin en teknolojik dünya kupasını izlemiş olacağız. Gelin hep birlikte bu teknolojilerin neler olduğuna bir bakalım!

2022 Dünya Kupası Seyirci Rekoru Kırmayı Hedefliyor
 
ExpressVPN’in çevrimiçi maç izleme trendlerini belirlediği araştırması, Türkiye’de sporseverlerin sırasıyla futbol, basketbol ve voleybol maçlarına yoğun ilgi gösterdiğini ortaya koydu. Türkiye'de de futbola büyük ilgi duyuluyor. Dünya kupasına gidemesek bile televizyonlardan milyonlarca kişi turnuvayı takip ediyor. Aynı zamanda futbol, ülkemizde en çok izlenen ve takip edilen spor dalı olarak öne çıkıyor. Çevrimiçi, ücretsiz yayınlar bunda büyük etken olarak kendini gösteriyor.

Organizasyonda bütün karşılaşmalar 8 stadyumda oynanacak. Bu statların kapasitesi 40 bin ile 80 bin kişi arasında değişiyor. Katar-Ekvador karşılaşması 67 bin seyirci ile tarihin en düşük seyirci sayılı maçı olarak tarihe geçti. Bununla birlikte Arjantin'in maçları ortalama 88 bin seyirciyle turnuvanın en yüksek seyircili maçları olarak görüldü.
 
2022 Katar Dünya Kupasında Kullanılan Teknolojiler
 
Büyük tartışmaların gölgesi altında nihayet 18 Aralık'ta ev sahibi Katar ile aynı grupta yer alan Ekvador'un karşılaşmasıyla 2022 Dünya Kupası başladı. Bu kupa aynı zamanda kullanılacak teknolojik uygulamalarıyla da tarihe geçti. Bu yeni uygulamalara bir atalım!
 
Akıllı Futbol Topu
 
"Altı üstü bir top, akıllı mı olurmuş" diye ön yargılı olmayın! Organizasyona futbol topunu sağlayan Adidas çipli futbol topuyla bütün önyargıları yıkıyor. Al Rihla isimli bu top, "Atalet Ölçüm Birimi" sensörüne sahip. Bu sensör sayesinde topla oynama süreleri, vuruş şiddeti, topun çizgiden geçip geçmediği, hangi futbolcunun kaç defa topla buluştuğu gibi verileri elde ediyorsunuz.
 
Bu veriler hem hakemlerin hem de teknik direktörlerin işine bayağı yarayacak gibi duruyor. Böylece sonraki rakiplerini analiz edebilecekler hem de oyuncularının performanslarını ölçebilecekler.
 
Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi 

Oyun içindeki en büyük tartışmaların biri de ofsayt olayıdır. Bazen yan hakem yanlış bayrak kaldırabiliyor bazen de hakemin gözünden kaçabiliyor. VAR uygulaması ile bu sorun bir nebze çözülmüş gibi dursa da, Katar'da yarı otomatik ofsayt teknolojisi bütün şüpheleri ortadan kaldırıyor.
 
Topun içindeki sensör sayesinde pasın verildiği an algılanıyor. Bununla birlikte yarı otomatik ofsayt teknolojisi pozisyonu belirliyor. Aynı zamanda hakemlerin bileklerindeki saate de şutun golle sonuçlanıp sonuçlanmadığını gönderiyor.
 
FIFA Player Uygulaması
 
Bu uygulama daha ziyade her bir futbolcunun turnuva sürecinde sergilediği performansı gösteriyor. FIFA, bu uygulama ile her bir oyuncunun sahada gösterdiği performansı web sitesinde yayınlıyor. Her maçta elde edilen veriler bu uygulama ile web sitesine aktarılıyor.
 
Yüz Tanıma Kameraları İle Maksimum Güvenlik
 
Büyük organizasyonların en büyük endişelerinden biri de güvenliğin üst düzey sağlanmasıdır. Geçmişte yaşanan terör olayları nedeniyle Katar'da maksimum önlemler alınıyor. Maçların oynanacağı stadyumlara toplamda 15 bin adet kamera yerleştirilmiş. Her bir kameranın yüz tanıma özelliği bulunuyor. Kameralar verilerini bir keşif merkezine gönderiyorlar.
 
 Akıllı Soğutma Sistemi
 
Dünya kupasının Katar'da, özellikle kış mevsiminde düzenleneceğinin kesinleşmesi batı devletlerinin "kış mevsiminde maçları nasıl oynayacağız" şikayetini ortaya çıkardı. Aralık ayında Katar'da yaz sıcaklarının olduğunu görünce de bu sefer " yaz sıcağında nasıl maçları oynayacağız" bahanesini söylemeye başladılar.
 
Katar'da Kasım-Aralık döneminde hava sıcaklıkları yer yer otuz dereceyi buluyor. Bu da hem seyirciler hem de futbolcular için sorun teşkil edebilir. Katar yönetimi de sıcak ortamı makul seviyelere indirecek Advanced Cooling Tech soğutma teknolojisini stadyumlara yerleştirdi. Böylece dış ortamın sıcaklığı kaç derece olursa olsun statların içi 18-24 derece civarında oluyor.