Tabii ki, işte SEDAŞ'ın çevreyi koruma misyonu ve milli ekonomiye sağladığı katkılarla ilgili haber:

SEDAŞ, Çevreye Duyarlı Projelerle Milli Ekonomiye Büyük Katkı Sağlıyor

SEDAŞ, 20 bin kilometrekarelik alanda 2 milyonu aşkın müşterinin enerji dağıtım faaliyetinden sorumlu. Sakarya merkez kampüs içinde faaliyet gösteren Malzeme Bakım ve Geri Kazanım Merkezi, atıl durumdaki eski ürünleri mekanik veya elektronik bakımlarla yeniden kullanıma kazandırıyor. Bu sayede atık oluşumları en aza indirilirken, onarılan malzemelerin tekrar hizmete alınmasıyla ülke ekonomisine milyonlarca liralık katma değer sağlanıyor.

Çevresel etkileri en aza indirme misyonunu sürdüren SEDAŞ yetkilileri, atıklarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili firmalara gönderdiklerini belirtiyor. 2023 yılında gerçekleştirilen bu işlemle yaklaşık 2 milyon kilogram tehlikesiz, 500 bin kilogram tehlikeli olmak üzere toplam 2 milyon 500 bin kg atık, geri dönüşüm/geri kazanıma gönderildi.

Bakım ve Geri Kazanım Merkezi kurdular

Ayrıca, SEDAŞ'ın faaliyet bölgesinde yürüttüğü "Sıfır Atık" uygulaması kapsamında topladığı bin 240 kilogram atıktan elde ettiği kazanımlar dikkat çekiyor. Bu uygulama ile 4500 kWh enerji, 15 m3 su, yaklaşık 1 ton hammadde ve 670 litre petrol tasarrufu sağlanarak 114 kg sera gazı oluşumu engellendi ve 5 adet ağacın kesilmesi önlendi.

Bakım ve Geri Kazanım Merkezi kurdular

SEDAŞ'ın benzer doğrultuda yürüttüğü bakım merkezi çalışmaları da karbon ayak izini azaltma sürecinde etkin rol oynuyor. 2023 yılında, ekipmanlara yapılan bakım/onarımların toplam servis maliyeti yaklaşık 9 milyon TL olarak gerçekleşti. Ancak, bu çalışmalar SEDAŞ'a 1 milyon TL'ye mal oldu ve bakım merkezi faaliyetleriyle elde edilen net tasarruf yaklaşık 8 milyon TL olarak kaydedildi.

SEDAŞ yetkilileri, sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir rol üstlendiklerini vurgulayarak, çevre dostu uygulamalarla net tasarrufların daha temiz bir gelecek için büyük katkılar sağladığını belirtiyor.