Günümüzde hem gerekli hem gereksiz bir iletişim aracı olan televizyonun yanlış kullanıldığı takdirde çocuklar üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır.

Elbette televizyonun eğitim gelişiminde ve dünyadan haberdar oluşumuzda etkisi olduğunu inkar edemeyiz. Buradaki asıl sorun onu yanlış şekilde kullanmamızdır.

Yemeği rahat yedirmek, gün içinde saki bir şekilde oturmasını sağlamak ve oyalamak amacıyla televizyon karşısına konan çocuklarda ileri yaşlarda televizyon bağımlılığı oluşur. Ve yine eğer aile TV karşısında çok zaman harcıyorsa çocukta kendine aileyi model aldığından bağımlı olur.

Televizyonun Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri:

  • Şiddete ileri düzeyde tanık olan çocuklar zamanla bu duruma alışırlar. Başkalarının çektiği acı ve sıkıntıya karşı duyarsız hale gelerek şiddeti normal bir eylem gibi görmeye başlarlar.
  • Çevrelerine ve olaylara karşı korku geliştirirler.
  • Başka insanlara/çocuklara karşı öfke dolu olurlar. Saldırgan ve zarar verici davranışlar sergilerler.
  • Günün çoğunluğunu televizyon karşısında geçirdikleri için aşırı kilo alma problemleri yaşarlar.

Hayat Kurtaracak Tavsiyeler:

  • Çocukların televizyon izleme saatlerini sınırlayın ve her zaman onların izleyebilecekleri şeyleri açın. Kesinlikle şiddet veya yanlış bilgi veren, çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyen program, çizgi filmlerden uzak durun.
  •  TV izlemeyi aile olayı haline getirin çocuklarınızla birlikte izleyin ve izlediğiniz şeyler hakkında tartışmalar yapın, yorumlarda bulunun. Böylece çocuk yorum yapma yeteğini ön plana çıkaracak görüşlerini daha etkin biçimde sunabilmeyi öğrenecektir.
  • Haftanın bir gününü televizyon izlemeden geçirin. Çocuklarınızın ilgisini çekecek farklı etkinlikler bulun ve uygulayın. Kitap okumaya ve yaptırmaya da ağırlık verin bu sayede çocukların hayal gücünü geliştirmesi kolaylaşır.