TÜRKO ROBOT FABRİKASI ÇALIŞANLARINA EĞİTİM

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanları tarafından  Hendek Türko Robot  Fabrikası çalışanlarına  Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Tüberküloz hastalığı konularında bilgilendirmeler yapıldı.

Eğitime Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr.Burcu Başaran Güngör, Uz.Hem.Deniz De Asis , Çevre Sağlığı teknisyeni Fevzi Karslı ile Türko Robot Fabrikası yetkilileri ve  fabrika çalışanları katıldılar.

Karbonmonoksit Zehirlenmeleri  ve Tüberküloz ile ilgili sunumu gerçekleştiren Uz.Hem.Deniz De Asis sağlık ve hastalık durumlarını anlatarak  işçilerin söz konusu konular  ile ilgili soruları cevaplandırıldı.Sağlığı koruyucu ve geliştirici önerilerde bulundu.

Daha sonra Kanser Farkındalığı sağlamak üzere bilgilendirme yapan Uz.Dr. Burcu Başaran Güngör kanser taramaları konusunda işçileri  Sağlıklı Hayat Merkezine davet etti.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi nedir?

Bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan, zehirli bir gaz olan karbonmonoksit (CO), doğal gaz, tüp gazı, gaz yağı, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur. Duman içinde yoğun olarak bulunmakla birlikte, gazın kendisinin, havadan hafif, kokusuz, tatsız, renksiz olması ve tahriş edici olmaması nedeniyle fark edilmediğinden “sessiz katil veya sinsi düşman” denilir. Yapısında karbon içeren yakıtların, havalandırması az olan yerlerde yanmasıyla, maden ocaklarında, garaj veya benzeri yerlerde egzoz dumanına bağlı olarak, tüp gaz ve şofben kullanılan yerlerde, lodos rüzgârları zamanında sobadan çıkan dumanlarla, yangınlarda diğer toksik gazlarla birlikte, karbonmonoksit zehirlenmesi çok sık görülür.
Hafif zehirlenme belirtileri; Baş ağrısı,baş dönmesi, dalgınlık, mide bulantısı, yorgunluk hissi, nefes darlığı,kalp çarpıntısı.

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilkyardım nasıl olmalıdır?

*Zehirlenen bir kişiye yardım eden kişi, kendisini de korumalıdır.

*Camlar açılmalı ya da kırılmalıdır.

*Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır.

*Acil Yardım Servisi (112 Acil) aranmalıdır.

*Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa,  suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.

Ağır karbonmonoksit zehirlenmesinde, karboksihemoglobin düzeyi % 40’dan fazla, kalp-dolaşım sistemi ve nörolojik bozuklukları fazla olduğundan, yaklaşık 4 saatlik %100 oksijen tedavisine rağmen düzelmezse, ‘hiperbarik oksijen tedavisine gerek vardır.

Karbonmonoksit zehirlenmesi için ne gibi önlemler alınabilir ?

· Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırın.
· Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanması için hava girişini kapatmayın.
· Baca bağlantısının uygun olduğundan emin olun.
· Bacaların tıkanık olmadığı, temiz olduğundan emin olun.
· Şofben ve kombi ile ilgili problemlerin giderilmesi konusunda mutlaka yetkili servislere başvurun.
· Kapalı garajda araçlarınızı uzun süre çalışır durumda bırakmayın.
· Lodoslu havalarda, bacanız standartlara uygun değilse soba yakmayın.

Karbon içeren yakıtların kullanıldığı yerlerde karbonmonoksit sensörleri kullanılabilir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Karbonmonoksit zehirlenmesinin tedavisi, hastanın klinik durumuna ve kandaki ‘karboksi hemoglobin (COHb) miktarına göre yürütülür. Hastalara, oksijen ve serum takıldıktan sonra, hayati durumu kontrol altına alınıp, kalp, akciğer ve beyin fonksiyonları değerlendirilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesi olan veya teşhisi konulan her hastaya, hızla yüksek dozda (tercihen %100) oksijen tedavisi başlanmalıdır.