UMRE NEDİR?

Abone Ol
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ


Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, salât ve selam bütün insanlığın Efendisi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) âline ashabına olsun

Değerli okurlarım! Umre: Allahu Teâlâ’ya ve gönderdiği dine inanan insanın, yaratıcısına karşı sorumluluğu “ibadet” kavramı ile ifade edilir. Bu ibadetlerden biri de, “Umre”dir.
Umre kelimesi, “ziyaret etmek” anlamına gelir. Dini bir terim olarak ise Umre; “Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında Sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet”tir.

Gönülden gelen bu istek ve kararını ”Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk”. = Buyur Allah’ım, Buyur! Emrine hazırım.”diyerek, büyük bir aşk ve şevk içinde dağlara, taşlara, vadilere tepelere, karşılaştığı topluluğa ilan eder. Benliğini aşar. İradesini güçlendirir.

 Mekke-i Mükerreme’ye, namazdan başka işlenen her hasene başına 100 misli mükâfat verilir. Mekke-i Mükerreme’de bir gün oruç tutmak, başka yerlerde “bir sene oruç tutmaktan eftaldir.”İbni Abbas’tan rivayet edildiğine göre, Allah Resülü (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Her gün ve her gece Cenabı Allah bu beyt üzerine 120 rahmet indirir. 60- şı, tavaf edenlere, 40-ı; namaz kılanlara,  20- Side, Kâbe-i Muazzama ya bakanlara içindir. Buyurmuştur.(Heyse mi, 3.292)

  (onu insanlar haram kılmamıştır).

Benden önce kimseye orada kıtal helal olmadı. Bana da günün bir müddetinde helal kılındı. Burası Kıyamete kadar Allah'ın haramıyla haramdır. (Allah'a ve ahir ete inanan hiç kimseye, orada kan dökmesi helal değildir. Ayrıca) onun dikeni koparılmaz, av (hayvan) ürkütülmez, buluntusu da alınmaz (yerinde bırakılır). Ancak ilan edip sahibini arayacak olanlar alabilir.

Mekke-i Mükerreme’de bir gün hasta olan kimsenin Vücudunu, Allah’u Teâlâ hazretleri, Cehenneme haram Kılar.” Sıhhatli bulunduğu zaman, işlediği hayırlara; başka Yerlerde işlenmiş 60,  yıllık efdal ibadet sevabı verilir.”  “Mekke-i Mükerreme’nin sıcağına sabreden kimsenin vücudunu, Allah’ü Teâlâ 500,  sene Cehennem’den uzak kılar.” “Mekke-i Mükerreme’de ezaya cefaya ve belaya sabreden kimse, şehitler, zümresinde haşrolur. (Mecma’ül adab, s.zade. Hulusi.)

Efendimiz ( s.a.v. ) Medine-i Münevvere’ye Hicretle memur edilince, şöyle buyurdular.“Sen ne hoş beldesin seni ne kadar seviyorum. Eyer beni buradan çıkmaya mecbur etmeseydi Senden başka bir yerde ikamet etmezdim.”   (Tirmizi)   Mekke-i Mükerreme’de ramazan orucunu tutmak başka ülkelerde yüz bin ramazan ayı oruçlu olmaktan efdaldır.“Allah Resülü (s.a.v.) şöyle buyurdu;

Şu 3 mescid den başka hiçbir mescide ( namaz ve ibadet fazileti için) sefer edilmesi uygun olmaz. Bunlar. “Mescid-i Nebi. “Mescid-i Aksa. “Mescid-i Haram.

Güzeller güzeli (s.a.v.)bir defasında dudaklarını Hacerülesved’in üzerine koyarak uzun süre ağlamış, daha sonra dönüp Hz.Ömerin’de (r.a.) ağladığını görünce şöyle demiştir.”Ey Ömer gözyaşları burada dökülür.”(İbni Mace,”Menasik”,27.)

Her kim ki beni, vefatımdan sonra ziyaret ederse, hayatta iken ziyaret etmiş gibi olur. Kabrimi ziyaret edene şefaatim vacip olur.” (Hadisi şerif.

Güzeller güzeli (s.a.s), Şöyle buyurdular. "Evimle minberimin arası Cennet bahçelerinden bir bahçedir ve minberim de Cennet bahçelerinin üzerindedir “(Ahmed b. Hanbel)

”Kim benim mescidimde, ara vermeden 40 vakit namaz kılar ise, ateşten azaptan kurtulduğuna dair beraat yazılır ve nifaktan kurtulur.” (Hadisi şerif.)

{ "vars": { "account": "UA-35875877-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }