Günümüzde geniş bir alanda kullanımı olan güneş enerjili fırın, sebze ve meyvenin kurutulmasında kullanılıyor. AA muhabirine konuşan fırın üreticisi Yılmaz Kartal, fırın ısısının güneş enerjisiyle 55 dereceye kadar ısı sağlayabildiğini söyledi.

İşlem sırasında ortamdaki havayı steril bir şekilde içeri aldığı ve alınan havayı ısıtırken güneş enerjisinden yararlandıklarını söyleyen Kartal ,” Kurduğumuz sistem sayesinde 95 dereceye kadar su donanımını sağladıktan sonra bunu bir tankta stokluyoruz. Bu stoğu gece devreye alıyoruz. Dolayısıyla gece gündüz istediğimi sıcaklık derecesinde ürünleri kurutabiliyoruz .” diyerek açıklama da bulundu.

Kartal fırının sadece yaş sebze ve meyve değil, tarhana, erişte, makarna, nişasta gibi ürünlerinde kurutulmasında kullanılabileceğini anlattı.

Kartal ürünlerin tamamının bu fırın sayesinde katma değer olarak geri döneceğini, şu anda Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bir tesisleri olduğunu, Ezine ilçesi Yaylacık köyünde bu aromatik bitki kurutulması için iki tesis oluşturacaklarını duyurdu. Ülke genelinde çok yaygın olmamasına rağmen bölgede onbirinci proje üretilmiştir. Bir ton kapasitesi olan tesisin maliyeti 150 bin tl’dir.