Türkiye’de az sayıda hastanenin edinebildiği “Da Vinci” adlı robotik cerrahi sistem, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne de kazandırıldı. Hastanelerde bir prestij haline gelen sistemle, önemli cerrahi müdahaleler daha etkin halde gerçekleşiyor. Ameliyat süreci ve hasta memnuniyetini arttıran sistem, dar alanda ve derin bölgelerde rahatça çalışılabilmesi, üç boyutlu yüksek görüntü kalitesi ve yüksek hareket kabiliyeti nedeniyle kalp ameliyatlarının ardından prostat kanseri cerrahisinde de hızla kullanılmaya başlandı. Halen gelişmiş ülkelerde prostat kanseri ameliyatlarının %80 nin den fazlası robotik cerrahi yöntemiyle yapılıyor. Bunun yanı sıra genel cerrahi, kadın doğum gibi diğer cerrahi branşlarda da sistem, kullanılmaya başlandı.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, robotik sistemin hastaneye teslim edildiğini belirterek, teknik işlemlerinin ardından kısa bir zamanda Sakaryalıların hizmetine sunulacağını açıkladı.

HASTA MEMNUNİYETİ ARTACAK

NASA’nın uzaydaki astronotları, ihtiyaç halinde uzaydayken ameliyat etmek amacıyla geliştirilen robotik cerrahi sistemi, Dünya’yla birlikte Türkiye’de de kullanımı artıyor. Az sayıdaki şehirler arasına giren Sakarya da sistemin avantajlarından faydalanacak.

Robotik cerrahi yöntemin, kan kaybının daha az olması ve daha az kan nakli ihtiyacı, ağrının daha az olması, ameliyat izinin daha az olması, hastanede daha az yatma süresi, enfeksiyon riskinin azalması, karın içi yapışıklıkların daha az olması, iyileşmenin çok hızlı olması, normal yaşama ve işe çok daha erken dönebilme, kan yoluyla bulaşan hastalık riskinin olmaması gibi birçok avantajı bulunuyor

CERRAHLARA AVANTAJ

Robotun kollarının ucunda dokuları tutan, kesen ya da yakan farklı uçlar bulunuyor. İki kolun ucundaki bıçakları ayrı bir konsoldan yöneten cerrah, insan bileğinin dönme açısına takılmadan her yöne dönebilen bu uçlarla kendisine hareket kabiliyeti sağlıyor. Cerrah, vücut içindeki kamerayı ayağının altında bulunan pedalları kullanarak ameliyatı yapacağı sahaya yönlendiriyor.her iki eliyle de robotun diğer kollarını kullanarak ameliyatı gerçekleştiriyor.