En büyük çevre projesinin ihalesi tamamlandı

Sakarya Entegre Katı Atık Yönetim Projesi (SEKAY) ihalesinin ikinci oturumu tamamlandı. Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan, “Projemiz Türkiye’ye örnek olacak. Yap, işlet, devret usulüyle inşa edeceğimiz projeyle çöpten elektrik, gübre ve biyogaz üreteceğiz. Günlük bin ton çöp, yüz ton atıksu arıtma tesisi çamur işlemeyi hedefliyoruz” dedi. Kardan, teklifin değerlendirmesinin ardından sonucun kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

İhalenin ikinci oturumu Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan başkanlığında toplandı. İhalenin hayırlı olmasını temenni eden Ayhan Kardan, “Kısa süre önce ilk oturumunu tamamladığımız ihalemizin ikinci oturumuna tek istekli firma olarak ERA Çevre Teknolojileri Anonim Şirketi katıldı. Firmadan tekliflerini aldık. Yıllık tesis kullanım kira bedeli olarak 100 bin TL, cirodan ise Katma Değer Vergisi hariç yüzde 5 pay teklif edildi. Komisyonumuz teklifleri değerlendirerek nihai kararını verecek. Türkiye’ye örnek olacak, yap, işlet, devret usulüyle inşa edilecek  bu projemizle çöpten elektrik, gübre ve biyogaz üretilecek. Günlük bin ton çöp, yüz ton atıksu arıtma tesisi çamuru işlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Çöpten elektirik ve gaz üretilecek
Ayhan Kardan açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Atıklardan ayrıştırılan kağıt, cam, metal ve plastik gibi maddeleri geri dönüştüreceğiz. Biyogaz ve depo gazının yakılmasıyla elektrik enerjisi üreteceğiz. Sanayide kullanılmak üzere atıktan türetilmiş yakıt sağlayacağız. Biyogaz sırasında fermente olan katı kısımdan ise gübre elde edeceğiz. Biri kuzeye bir güneye birisi de şehrimizin doğusuna olmak üzere aktarma istasyonları kuracağız. Şehrimiz için hayırlı olsun.”