Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Kamu Teknoloji Platformu işbirliğiyle ‘Akıllı Şehir Sakarya Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi. AKOM’da gerçekleştirilen toplantıda Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak, Fen İşleri Daire Başkanı Ali Oktar, Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Pistil, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Esen Akbaş, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan, SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş, MARKA Sakarya Koordinatörü Murat Uncuoğlu ve diğer katılımcılar yer aldı.

En son teknolojileri kapsayan akıllı şehir sistemleri 

Akıllı Şehir projesinin genel çerçevesinden bahseden Strateji Geliştirme Daire Başkanı Veysel Çıplak, “Akıllı Şehir, hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin daha yaşanabilir şehirler için dijital dokunuşlarla çözümler sunmasıdır. Bu çözümler birbiri ile uyumlu, ihtiyaçlara hitap eden, mümkün olan en son teknolojileri kapsayan akıllı şehir sistemlerinden oluşmaktadır. Akıllı sistemlerin akıllı çözümler üretmesinin de tek yolu, her gün binlerce sensörden toplanan ‘Büyük Veri’nin çeşitli süreçlerden geçerek şehir halkına ve yöneticilerine katma değerli bir bilgi olarak geri sunulmasıdır” ifadelerini kullandı.  

‘Akıllı Şehir Sakarya Pilot Projesi’

Projenin detaylarına değinen Veysel Çıplak, “Hedefimiz estetik olarak gelişmiş daha yaşanabilir ve hayatın daha kolay aktığı şehirler için örnek teşkil edecek pilot çalışmayı Sakarya’da hayata geçirmektir. ‘Akıllı Şehir Sakarya Pilot Projesi’ ile Sakarya’yı dünya standartlarına taşıyarak şehri daha yaşanabilir kılacağız. Bugün proje kapsamında kısa ve orta vadeli hedeflerimizi belirleyerek ulaşım, çevre, enerji, sağlık ve kültür altyapı gibi birçok alanda akıllı uygulamaların yaygınlaşması için altyapı çalışmalarına başlayacağız” diye konuştu.

Dijital dokunuşlarla akıllı dönüşümler

Veysel Çıplak, “Kentleşme kent nüfusunun artışı istihdamı, ekonomik büyümeyi beraberinde getirdiği gibi bir takım maliyetleri de arttırmaktadır. Kentleşmenin kentsel alt yapı, ulaşım, sağlık, atık yönetimi, kültürel ihtiyaçlar üzerindeki baskısını dijital dokunuşlarla azaltarak ekonomi ve zamandan kaynaklanan maliyetleriyle kentin altyapı verimliliğini arttırmak hedeflemektedir. Bugün itibariyle tüm hizmetlerimizde akıllı uygulamalarımız mevcuttur.

Yapacağımız ‘Akıllı Şehir Sakarya’ çalışmasıyla ulaşım, çevre, enerji, sağlık, kültür, atık yönetimi gibi alanlarda dijital dokunuşlarla akıllı dönüşümler yaparak daha yaşanabilir ve sürdürülebilir ‘Bütünleşik Akıllı Şehir Sakarya’ projesini yapacağız” diye belirtti.